Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Alliansen stoppar utförsäljningarna

Sten Nordin (M) är finansborgarråd i Stockholm.
Sten Nordin (M) är finansborgarråd i Stockholm. Foto: Jonas Lindkvist

De borgerliga i Stockholm stoppar all avknoppning av kommunal verksamhet. Det moderata finansborgarrådet Sten Nordin medger nu att man sålt ut verksamheter för billigt.

De borgerliga i Stockholm – med finansborgarrådet Kristina Axén Olin (M), skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) och äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (KD) – började efter valet 2006 att knoppa av både verksamheter som sådana och tillgångar som lokaler och inventarier.

Enligt granskningar i DN slumpades helt enkelt flera verksamheter bort. Under 2008 sålde staden tillgångar för 3,4 miljoner kronor. Men enligt en värdering som DN lät en företagsvärderingsexpert göra tidigare i år var värdet vid årsskiftet cirka 82 miljoner kronor.

Nuvarande finansborgarrådet Sten Nordin tillträdde hösten 2008 och var inte ansvarig för de tidiga försäljningarna. Han ändrade reglerna för hur man skulle beräkna värdet på det som såldes. Tidigare hade inte de immateriella värdena, som till exempel en ”kundstock” i form av vårdbehövande, elever och förskolebarn räknats in vid försäljningarna.

– Men den modellen verkar inte heller fungera. Vi har fall där vi har starka indikationer på att värderingen inte ligger rätt, och då är det lika bra att vi sätter stopp eftersom det inte går att skapa en trovärdig modell. Det finns andra sätt att uppnå valfrihet på, säger Sten Nordin till DN.

Avknoppning får enligt kommunallagen inte göras så att enskilda näringsidkare gynnas, något som Sveriges Kommuner och landsting slog fast på nytt i en rapport i januari 2008.

Statskontoret kom lite senare samma vår med en studie som poängterade att både kommunal­lagen och EG-rätten kräver så kallad konkurrensneutralitet. Men Stockholms borgerliga allians höll ändå fast vid sin linje. Sten Nordin medger att en del av försäljningarna gjordes i en rättslig gråzon:

– Ja, det blev ju det sedan. Men det har aldrig funnits något syfte från vår sida att sälja billigt och låta företag göra ”klipp”. Syftet har varit att ge personal möjlighet att starta egna företag och bidra till utvecklingen av välfärd och valfrihet, säger Sten Nordin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.