Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Alliansen stramar åt vårdvalen för att hejda skenande kostnader

Den styrande alliansen i Stockholms landsting stramar åt vårdvalen för att bromsa skenande kostnader. Men vårdgivarna protesterar på grund av sänkta ersättningar, och vid årsskiftet kan tusentals prostatacancerpatienter stå utan läkarkontakter.

Den borgerliga alliansens planer på att införa vårdval urologi den 1 november ligger fast, trots att bara en av 17 vårdgivare sagt ja till landstingets ersättning om vårdval. Det säger sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M). Orsaken till att vårdgivarna nobbar vårdvalet är att landstinget sänkt ersättningen med 25 procent.

– Det handlar om var vi ska lägga ribban, och vår förvaltning bedömer att det är en rimlig ersättning. Hittills är det en vårdgivare som tackat ja, men vi tror att det kommer fler, säger Marie Ljungberg Schött.

Landstinget förbereder att föra över urologipatienterna till akutsjukhusen när vårdavtalen löper ut.

– Vi har dialoger med alla stora sjukhus nu, så där gör vi tvärtom mot i vården i övrigt, när vi flyttar ut vård från akutsjukhusen.

Vårdvalet berör 55.000 patienter, varav många män med prostatacancer, som vid årsskiftet riskerar att förlora sina vårdkontakter.

– Det är tråkigt, men ur patientsynpunkt är det inte så dramatiskt. Det finns oerhört bra kompetens på sjukhusen.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) håller inte med.

– Det kommer att bli kaos i prostatacancervården! Nu måste man släppa principerna och avbryta vårdvalet, och förlänga avtalen med vårdgivarna. Man kan inte slå sönder de bitar som fungerar bra, säger Dag Larsson.

Stockholms läns landsting har gått i bräschen för vårdvalsreformen. De 33 vårdvalen som införts sedan 2008 har gett patienterna mer att välja på, samtidigt som köerna har kortats. Men kostnaderna för vissa vårdval har skenat. Exempelvis ökade kostnaderna för vårdval hudvård med 104 procent mellan 2012 och 2014. Inom den specialiserade fysioterapin var kostnadsökningen hela 1 200 procent. Kostnadsökningen för övrig sjukvård låg på 4,1 procent.

– Då måste vi ta tag i problemet, annars försvinner tilltron från branschen och patienterna. Jag vill rädda vårdvalet, säger Marie Ljungberg Schött.

Har patienterna överutnyttjat systemet?

– Vi har inte tagit höjd för att det skulle öka så här dramatiskt. I vissa fall har kostnaderna ökat med 800 procent, och det har inte landstinget råd med. Vi vill ju värna vårdvalen, men vi är rädda att det tar resurser för de sjukaste patienterna.

Den borgerliga alliansen stramar nu åt för att minska kostnaderna i de vårdval där kostnaderna ökat mest. Förändringarna inträder under 2017, då det inom vårdvalsspecialiteterna hudvård och öron-näsa-hals kommer att krävas en remiss från husläkaren. Det skruvas också på ersättningarna, så att mer komplicerad vård ska ge högre ersättning, och enklare vård lägre. Besparing enligt osthyvelsprincipen, som gjorts tidigare, är det inte fråga om.

– Nej, det handlar mer om att vi sorterar upp vården och tydliggör gränserna.

I vissa fall kan det bli offentlig upphandling i stället. Vägen framåt är ändå klar: mer vårdval. Just nu arbetar tjänstemännen för införandet av vårdval geriatrik, vilket väckt debatt, då det enligt kritikerna riskerar att stycka upp vården för de äldre.

– Vårdval geriatrik är vi väldigt förtjusta i. Vi upplever att det är svårt att bygga upp geriatriska kliniker på akutsjukhusen, och äldre hamnar ofta på akuten. Genom att utöka uppdraget ger vi vårdgivarna en större del av det akuta omhändertagandet.

Den borgerliga alliansen håller också fast vid vårdval förlossning, trots att valfriheten faktiskt minskat med färre kliniker efter BB Sophias stängning, och landstinget från och med i våras har tvingats styra föräldrar bort från deras val till de förlossningskliniker där belastningen är minst.

Hur fungerar valfriheten när det saknas luft i systemet?

– Man får ju välja där det finns möjlighet att få plats. Det är en rimlig del av valfrihet.

Vårdval som berörs av åtstramningarna:

Vårdval som berörs av åtstramningarna:

• Vårdval hudvård och öron-näsa-hals. Remiss krävs vid nybesök.

• ASIH, avancerad sjukvård i hemmet. Gräns för hur många patienter som kan tas emot.

• vårdval rehabilitering vid långvarig smärta; förändrad ersättning.

• vårdvalet för husläkare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.