Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Allmännyttan har blivit en mjölkko för alliansen”

”Det här är ytterligare ett steg mot rena marknadshyror”, säger Vänsterns gruppledare Ann-Margarethe Livh om att Stockholms allmännyttiga bostadsbolag vill ansluta sig till Fastighetsägarna.

I nästa vecka behandlar Svenska Bostäders styrelse frågan om att gå med i Fastighetsägarna. De övriga bolagen – Familjebostäder och Stockholmshem – kommer också att ta upp ärendet.

– Det är fullständigt absurt. Det kommer att påverka hela sättet bolagen ser på bostadsmarknaden, samhällsansvaret försvinner, säger Ann-Margarethe Livh, som är vice ordförande i Familjebostäder.

Fastighetsägarna är en intresseorganisation för privata företag med syfte att tjäna pengar, de har inget socialt ansvar, menar Ann-Margarethe Livh.

– Allmännyttan har blivit en mjölkko för alliansen. Men om man ser kommunen som ett företag så är det helt logiskt, säger hon. Vad betyder det för hyresgästerna?

– Att bolagen blir ännu mer marknadsstyrda än vad de är i dag och ännu mindre ett redskap för bostadsförsörjning, säger Ann-Margarethe Livh.

Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen Stockholm, håller med:

– Allmännyttan lierar sig med en organisation som driver marknadshyror. De släpper helt allt ansvar, säger han.

Stockholms allmännytta lämnade för några år sedan organisationen SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. Svenska Bostäders vd, Pelle Björklund, motiverar ansökan till Fastighetsägarna så här:

”Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem har, i och med att de inte tillhör någon branschorganisation, stått vid sidan av utarbetandet av den nya lagstiftningen avseende allmännyttiga bostäder, remissbehandlingar och centrala överläggningar mellan bostadsmarknadens parter. Detta är till förfång för bolagen men också en brist när stockholmsperspektivet i realiteten saknas i många viktiga diskussioner.”

– Det är påklistrat struntprat. Bolagen kan svara på vilka statliga remisser som helst, Stockholms stad får dem, säger Ann-Margarethe Livh.

Joakim Larsson (M), borgarråd med ansvar för bostadsbolagen, tycker att frågan har politiserats i onödan.:

– I S-styrda Örebro är allmännyttan med i Fastighetsägarna. Så är det också i flera kommuner i södra Sverige och även Lidingö är med. Jag tycker inte att man ska se bostadsbolagen med politiserade glasögon, säger han. Vad betyder det för hyresgästerna?

– Att gå med i Fastighetsägarna har absolut ingenting med marknadshyror att göra. Jag tror inte att det kommer att påverka hyresgästerna, säger Joakim Larsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.