Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/allt-fler-behover-sjukhusvard-for-covid-19-i-stockholm/

STHLM

Allt fler behöver sjukhusvård för covid-19 i Stockholm

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Allt fler söker sjukhusvård för covid-19 i Stockholmsområdet.

Sedan förra tisdagen vårdas ytterligare 65 patienter på våra sjukhus pga allvarlig sjukdom.

– Vi ser en ökning gällande smittspridningen på mellan 8-10 procent per vecka, säger Johan Bratt, tf  sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Ökningen som vi sett de senaste veckorna kan härledas till att den brittiska mer smittsamma variationen av coronaviruset härjar i regionen och att folk i allmänhet börjar tröttna på att distansera sig och hålla avstånd.

– Det är en naturlig utveckling eftersom vi hållit på så länge, men det i kombination med att vi nu har den väldigt smittsamma brittiska varianten gör tyvärr att smittspridningen ökar, säger Johan Bratt.

De senaste veckorna har smittspridningen för covid-19 i regionen stigit med mellan 8 och 10 procent per vecka.

För närvarande vårdas 564 patienter i länet för covid-19. Av dem ligger 88 på iva, intensivvården.

Behovet av nya platser inom intensivvården är stort. Johan Bratt berättar att man i nuläget bemannar upp nya platser.

– Det vi får göra är att skjuta upp planerad vård i allt större utsträckning på våra sjukhus.

Han vädjar till länets medborgare att fortsätta följa riktlinjerna för att hålla nere smittan och inte belasta sjukvården.

– A och o är att man fortsätter följa de grundläggande råden tills detta är över. Håll avstånd. minimera kontakter utanför hushållet och arbeta hemifrån alla som kan.

Läs mer: Nästan fullbelagt på iva i Stockholm: ”Vore fantastiskt om medelålders orkade fortsätta med distansering”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt