Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Allt fler ensamkommande går under jorden

Allt fler ensamkommande ungdomar i Stockholms län gömmer sig efter avslag från Migrationsverket, visar nya siffror från myndigheten. Nu vill Rädda Barnen att Länsstyrelsen ska göra en kartläggning, rapporterar SR P4 Stockholm.

Ensamkommande flyktingungdomar i Stockholms län går i allt högre grad under jorden och lever som papperslösa för att undvika att bli avvisade. Siffran är den högsta på tio år, enligt nya siffror från Migrationsverket.

På ett decennium har över två tusen gått under jorden och nästan nio hundra av dem är nu vuxna och fortfarande saknade i myndighetens register. Ingen vet hur många som finns här nu och därför vill Rädda Barnen att Länsstyrelsen gör en kartläggning.

Artonåriga Eliyas från Afghanistan, som pluggar elteknisk linje på gymnasiet och drömmer om att bli dataingenjör, har fått avslag men väljer att fortsätta gå i skolan och hoppas.

– Jag vet inte vad som kommer att hända när jag kommer till Afghanistan. Där finns krig överallt och många talibaner och bomber och sådant. Jag känner mig jätterädd faktiskt, säger han till P4 Stockholm.

– Jag tänker inte gömma mig. Jag väntar på Migrationsverket, säger Eliyas.

De papperslösa ungdomarna riskerar att fara illa, enligt Josefin Michanek, psykolog på Rädda Barnens Centrum:

– Det är inte ovanligt att man blir erbjuden att sälja sex. Det har vi flera ungdomar som berättat om. Så det är klart att det är enorm utsatthet.

– Och det är ett ökande problem som vi ser att ungdomar lever kvar som papperslösa och hamnar i en enormt utsatt situation. Och där skulle vi gärna vilja se en ökad kunskap och kartläggning kring det, säger Josefin Michanek.

Rättelse 2015-02-09 10:56
I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att Rädda Barnen och Länsstyrelsen tillsammans ska göra en kartläggning av hur många ensamkommande ungdomar som har gått under jorden.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.