Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Allt fler kvinnor dör av heroinöverdoser

En av Stockholmspolisens narkotikaspanare med heroin beslagtaget på Centralstationen.
En av Stockholmspolisens narkotikaspanare med heroin beslagtaget på Centralstationen. Foto: MAGNUS HALLGREN

Förra året ökade antalet heroinöverdoser
i Stockholms län kraftigt. Antalet kvinnliga offer har nästan fördubblats för andra året i rad. Det visar nya siffror från Rättsmedicinal
verket som DN tagit del av.

Förra året ökade antalet heroindödsfall kraftigt i Stockholms län. Enligt nya siffror från Rättsmedicinalverket var heroin antingen ensamt ansvarigt, eller bidragande, till 68 dödsfall i Stockholms län under 2014. Allt fler offer är kvinnor. Sedan 2012 har antalet personer under 30 som dött av drogen fördubblats.

– Ökningen av dödsfall är oroväckande. Det känns också som att fler yngre dör av opiatförgiftningar än tidigare. Om man drar tillbaka klockan 30 år, då hade vi en våg av heroindödsfall där genomsnittsåldern var 25–26 år. Sedan har den gradvis stigit till 36 år. Om åldern nu är på väg ned igen är det alarmerande, säger Henrik Druid, professor på Karolinska institutet och rättsläkare på Rättsmedicinalverket.

Överdoserna kan ibland förklaras med att en missbrukare hållit sig ren ett tag, exempelvis varit inlagd på behandlingshem, och därefter tar sin normala dos igen.

– När kroppen är tillvand tål den en viss dos. Men om man har gjort ett uppehåll och tar samma dos igen – då klarar man inte det, säger Gunilla Thelander, kemist på Rättsmedicinalverket.

– Sedan kan det så klart bero på olika renhet eller att man tar en för stor dos.

DN har tidigare berättat om hur herointillgången i Stockholm är större än någonsin. Drogen har dessutom aldrig varit billigare.

– Möjligtvis kan dödsfallen också spegla en större tillgång på heroin. Det man ser när det gäller internetdroger är att de testas lite aningslöst och frågan är om det på något sätt har färgat även användningen av
 heroin. Att man provar eftersom det är så tillgängligt, säger Thelander.

Hon får medhåll av polisen.

– Vi ser en kraftig ökning av 
heroinöverdoser. Det har att göra med att det finns otroligt mycket heroin i Stockholmstrakten – och den är billig. Det är lättare att köpa och lättare att köpa mer. Det tror jag är en del av förklaringen till de siffrorna vi ser, säger Annika Ljung,
 tf chef på sektionen för utredning av narkotikabrott i på Citypolisen.

Att drogens offer blir allt yngre tror hon beror på att den psykiska ohälsan går ned i åldrarna:

– Det ser vi framför allt på tjejerna vi tar. Ungdomar tar inte droger för att det är häftigt utan för att de mår dåligt.

– Man ser unga vuxna som redan är inne i tungt missbruk, drar runt på stan, är skitiga och smala. Innan tänkte man på Plattan när man tänkte missbrukare. Nu finns de överallt och är yngre än någonsin.

Samtidigt kommer hjälpen oftast för sent.

– Socialen är helt överbelamrad med jobb och hinner inte med. Ett missbruk kan gå fort. Och dröjer åtgärderna två månader så kan det vara skillnaden mellan liv och död.


Polisens spanare stoppar misstänkt heroinköpare. Foto: Magnus Hallgren

Hon berättar om två tjejer födda på 1990-talet som nyligen gick bort i heroinöverdoser, som DN har berättat i tidigare artikel. Polisen viss­te att de var illa däran. De upptäcktes på gatan och rapporterades för eget bruk.

– Vi skrev en orosanmälan till socialtjänsten. Någon vecka senare fick jag veta att de inte längre fanns, berättar Annika Ljung.

Fördjupning. Heroinmissbruket
  • ”Människor dör utan att någon orkar bry sig”. Priset på heroin har rasat i Stockholm och drogen orsakar nu allt fler dödsfall. DN följde med narkotikapolisen i city. Läs artikeln
  • Poliser ska ge motgift mot heroin. Poliser i New York ska bära med sig motgift mot heroin för att försöka komma till rätta med vågen av dödliga överdoser bland stadens missbrukare. Läs artikeln
  • Nässprej ska hjälpa heroinister. Region Skåne blir först ut i landet med att erbjuda missbrukare en nässprej som kan häva överdoser. Läs artikeln
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.