Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Allt fler stockholmare begravs utan ceremoni

Ceremonilösa begravningar har fördubblats på bara två år i Stockholm. Storstadsbor har svårt att hinna begrava sina anhöriga inom den nya gränsen på en månad. Många bokar också begravning på nätet där paket utan ceremoni nu erbjuds både snabbt och billigt.

När Mireille Bergenström skulle begrava sin syster i våras gjorde systerns spridda anteckningar om sin begravning att hon fick ändra planerna.

– Min syster var ganska förvirrad på slutet. Hon hade skrivit på flera ställen om sin begravning, och jag kunde lägga ihop hur hon ville ha det, säger Mireille Bergenström.

Då hade hon redan kontaktat begravningsbyrån, och tänkt sig att systern skulle begravas i den gemensamma familjegraven. Men i anteckningarna gjorde systern klart att hon inte ville ha någon religiös ceremoni. Samt att hon ville strös ut på Blidö där hon hade sitt lantställe, i en minneslund och utan gravplats.

Foto: I det läget blev det ingen ceremoni, utan systern kremerades direkt. För Mireille var det ingen dramatik.

– Jag besökte min syster ofta, och satt med henne på slutet och hade redan tagit avsked. Min syster var också väldigt ensam och hade få vänner. Tre av dem kom och tog adjö medan hon levde. Jag och mina systrar tyckte att det var viktigt att följa henne sista vilja. Det sorgesamma är om man väljer detta för att man inte vill prata om döden, säger hon.

Statistik visar att begravning utan ceremoni eller ”direktare”, som det kallas i branschen blir allt vanligare, inte minst i Stockholms län. Förra året skedde nästan var tionde begravning, 9 procent, utan ceremoni, enligt statistik från Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF, som täcker in halva branschen. I  hela landet var siffran drygt 4 procent.

– I dag umgås vi mer med familjen och inte så mycket med släkt och vänner. I en storstad finns det också väldigt många ensamhushåll. Det kan påverka synen på begravningar, för de blir mindre och mindre prioriterade, säger Ulf Lernéus, vd för SBF.

På samma sätt har det genomsnittliga antalet besökare på en begravning minskat genom åren, från 49 i slutet av 1980-talet till 24 personer i dag. Organisationens definition för begravning utan ceremoni är när de anhöriga inte gjort några aktiviteter runt den döda.

– En del väljer att ha en minnesceremoni på sjukhuset med eller utan präst, och i det fallet räknas det inte som en begravning utan ceremoni.

Ulf Lernéus nämner förändrad lagstiftning från 2012, med krav på att begravningen ska ske inom en månad, som en möjlig förklaring till förändringen. Det verkliga skiftet kom 2013 och 2014, då antalet direktkremeringar i Stockholmsområdet nästan fördubblades.

– Samtidigt kom genombrottet för att kunna beställa en begravning på nätet, och det tror vi kan ha en viss påverkan eftersom begravning utan ceremoni då blev ett paket att välja.

När kremeringen måste ske inom en månad har även begravningar med urna dykt upp som nytt fenomen, eftersom det enligt lag får gå upp till ett år innan askan måste i jorden.

Foto: Elisabeth Ubbe

Begravningsbyrån Caelum har specialiserat sig på begravning utan ceremoni och marknadsför det som Stockholms billigaste begravningsalternativ.

– Jag vill att det ska informeras om direktkremering. Jag vill föra in lite etik och moral när man bokar en begravning utan ceremoni, säger Göran Sporre, som driver byrån.

Personligen förespråkar han en begravning med ceremoni.

– Det finns numera internetbyråer där kunden kan boka via nätet där det inte ställs några kontrollfrågor om direktkremering och om alla anhöriga är överens. Det kan bli ett extra sorgligt avslut på en persons liv om barnen snabbt beställer direktkremering på nätet, utan att fråga andra anhöriga om de kanske vill ha en traditionell begravningsceremoni med kista.

Göran Sporre ser tiden som en viktig förklaring till att direktkremeringar ökar.

– Det är en del av samhällsutvecklingen när begravningen måste ske inom en månad. Kunderna som ringer säger att de har inte tid att gå på begravning. De är upptagna av så mycket annat att de inte kan prioritera att begrava mamma eller pappa.

Foto: Elisabeth Ubbe

En annan faktor är kostnaden. Göran Sporre säger att byrån kan hålla kostnaderna nere genom att inte ha kontor eller ett lager av kistor. På så sätt kan slutnotan för en direktbegravning med kista, transport, kremering och spridning i minneslund landa på strax under 5 000 kronor.

– Kunderna är mer prismedvetna i dag. De tar in offerter. För några år sedan visade inte begravningsbyråerna priserna på sina hemsidor, och väl inne på en begravningsbyrå var det svårare för en kund att resa sig upp och gå.

Inom Svenska kyrkan, som under lång tid hade näst intill monopol på begravningar, har ökningen av antalet direktkremeringar noterats, men inte analyserats.

– Vi märker det när församlingsmedlemmar gått bort utan att de haft en begravning. Det känns lite sorgligt när människor som valt att vara med i  Svenska kyrkan inte får en kristen begravning i  en kyrka eller ett kapell som de tänkt sig, säger Maria Berg, kyrkoherde i  Skarpnäcks församling.

Hon säger samtidigt att det kan vara svårt för anhöriga att ordna med begravning, inte minst i Stockholmsområdet där många inte har sitt ursprung.

– Jag tror att det sociala trycket är större på en mindre ort. Om en anhörig dör förväntas jag ordna med begravning, här har jag frihet att välja. Men det är mycket skuld och skam i det här – det är inte lätt att veta om man gör rätt.

Maria Berg säger att trenden med fler direktbegravningar kan förklaras med vårt förhållande till döden. Som samtidigt är dubbelt.

– Det sägs att vi är längre från döden nu än för 100 år sedan, men jag vet inte om det är sant. Till Allhelgona är det fullt i alla kyrkor i  Söderort. Och 50 000 människor åker till Skogskyrkogården som till en rockkonsert, men för en lugn och stilla upplevelse som vi vill dela med andra. När det gäller våra nära relationer så håller vi det ifrån oss.

– Direktkremeringen blir som ett begravningsskick när det blir rörigt i systemet. För sorgearbetet tror jag att det är bättre att ha en traditionell begravning, när man ser kistan och tar farväl och sedan kremerar, säger Peter Östlund, kapell och kremeringschef på Skogskyrkogården.

 

Kunderna som ringer säger att de har inte tid att gå på begravning. De är upptagna av så mycket annat att de inte kan prioritera att begrava mamma eller pappa.

 

När den döda kommer till krematoriet så görs det samtidigt ingen skillnad. Kistorna till krematoriet kommer från olika borgerliga och kyrkliga ceremonier eller från bårhusen när kremeringen ska ske direkt. Hanteringen är densamma, och ska vara fylld av respekt.

In i lokalerna silar ett varmt ljus. Genom de stora fönstren ut mot skogen går det att se de fyra bränningsugnarna. Anhöriga som vill följa kremeringen kan göra det genom en glasruta i anhörigrummet.

Kistorna hämtas från ett kylrum och förs in i ugnen med truck. Här är rent och städat. Att det samtidigt är snickrade kistor som förs in i elden ger en besynnerlig blandning av industri och andlighet.

– Vi utför en tjänst, som vården eller tandläkare. Här är det en sista tjänst, för människor som vill bli kremerade, säger Abbe Jildiz, som tillsammans med kollegan Joakim Vellonen sköter kremeringen, och utför i snitt 20 kremeringar varje dag. För den som begravs i  minneslunden hamnar askan i en pappask som sprids ut under tidiga morgnar.

Foto: Elisabeth Ubbe

För den som arbetar här är döden alltid närvarande.

– Döden kan man inte glömma bort. Livet kan ta slut när som helst. Man måste leva sin sista dag, varje dag, säger Abbe Jildiz.

Mireille Bergenström, som lät direktkremera sin syster, poängterar också vikten av att tala om döden, och minnas de döda. Själv föreställer hon sig, egentligen utan att veta – att den sista färden för hennes syster blev en resa i taxi till Blidö.

– Jag brukar tänka på resan till Blidö med en taxigubbe som kör. Och syrran sitter i passagerarsätet i  en pappkartong.

Hur vill du begravas? Gå in på DN Sthlm:s Facebooksida och dela med dig av dina tankar.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.