Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Allt fler turister i Stockholm

Kollage: DN
Stockholmsturismen tog ny fart i juli jämfört med förra året. Framför allt är det långväga turister som har hittat tillbaka huvudstaden denna sommar. Guidade Millenniumvandringar toppade men kungavandringarna floppade.

Turisterna har dragits till Stockholm under årets rekordvarma sommar. Millenniumfeber, prinsessbröllop och vackert väder är några möjliga ingredienser som kan ha lockat fler turister till Stockholm under högsommaren.

Att fler börjat resa igen kan även vara ett tecken på att världsekonomin har börjat återhämta sig. Särskilt utmärkte sig ökningen av de långväga turisterna. I juli steg övernattningar av utomeuropeiska besökare i länet med 25 procent och hittills i år med 15 procent, enligt ny statistik från SCB och Tillväxtverket.

– När det händer något särskilt, som till exempel prinsessbröllopet, hamnar i strålkastarljuset på Stockholm och det har nog bidragit till ökningen. Dessutom har de utomeuropeiska turisterna och handelsresande återigen börjat komma hit efter finanskrisen, säger Ann-Charlotte Jönsson, presschef på Stockholm Visitors Board.

Totalt sett i juli ökade övernattningarna i Stockholms län med 2 procent men i hela landet har de minskat med 4 procent jämfört med 2009.

Men trots att fler turister besökt Stockholm stad i juli, har två av stadens museer, Stockholms stadsmuseum och Vasamuseet, haft färre besökare jämfört med föregående år.

– Det har varit lite minskade siffror i juni och juli men i augusti gick det upp. Över en femårsperiod se vi att antalet besökare totalt sett har ökat hos oss. Vasaskeppet är en sådan sak som de flesta vill besöka när de är här, det är unikt för Stockholm, säger Martina Siegrist Larsson, informatör på Vasamuseet.

Museernas vikande besökssiffror kan förklaras det har hänt mer i staden i år, som prinsessbröllopet, bygget av cityspårvägen och det ovanligt fina väder, menar Martina Siegrist Larsson. Men både Vasamuseet och Stockholms stadsmuseum känner igen bilden av att de långväga turisterna har blivit fler.

– Även om besöken har gått ner i sommar mot förra året, har vi fler långväga utländska besökare från till exempel Australien och Nordamerika, säger Sara Claeson på Stockholms stadsmuseum.

– Stadsmuseets ”greatest hits” är miljö-och Millenniumvandringarna. Intresset för Millenniumvandringar har ökat, så i år gör vi totalt 300 stycken jämfört med första året 2008 då vi gjorde åtta stycken. Men våra kungliga vandringar blev en riktig flopp faktiskt. Folk var nog lite trötta på prinsessor och allt efter bröllopet, säger Sara Claeson.

FAKTA

Antalet övernattningar från svenska besökare låg på en oförändrad nivå jämfört med juli 2009 i länet. Uppgången av besök beror i stället på att antalet gästnätter från utländska besökare har ökat.

Bland de utomeuropeiska övernattningsgästerna i staden kom flest ifrån Ryssland, Japan, Kina och USA.

Hotellintäkterna i Stockholms län var 405 miljoner kronor i juli. Det är en ökning med 18 procent mot 2009.

Övernattningssiffrorna är framtagna av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Tillväxtverket i en undersökning beställd av Stockholm Visitors Board.
 

Läs mer

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.