Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 22:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/allvarliga-anklagelser-mot-friskola/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Allvarliga anklagelser mot friskola

Åsa Högström i IT College of Swedens ledningsgrupp tillbakavisar anklagelserna.
Åsa Högström i IT College of Swedens ledningsgrupp tillbakavisar anklagelserna. Foto: Eivind Vogel-Rödin

Rektorn uppges ha ändrat betyg som lärarna satt. Elever skrevs enligt uppgift in på program de inte hade valt. Nu berättar före detta lärare om missförhållanden på det privata gymnasiet IT College of Sweden i Stockholm. Men ledningen säger att eleverna trivs.

Efter att en elev som går på gymnasiet knivskars i förra veckan fick DN.se ta del av kritik som riktas mot skolan för hur den hanterat saken. Före detta lärare signalerade att allt inte stod rätt till.

DN.se kan i dag berätta om grova anklagelser mot IT College of Sweden och dess ledning. Ett tiotal tidigare lärare ger en samstämmig bild.
Kritiken handlar om en hårt styrd skola där de före detta lärarna upplever att den ekonomiska vinningen gått före undervisningens kvalitet. Som ett led i det ska betyg ha ändrats för att visa upp en god fasad utåt.

De lärare DN.se talat med har jobbat på skolan från starten 2003 till i år. Alla har i dag slutat, men samtliga vittnar om en felaktig betygsättning. Skolledningen uppges ha hotat lärare direkt och indirekt att godkänna elever. Ibland gick man längre.

- Jag vet att rektorn ändrat i två tre av mina betyg. Jag satte icke godkänt men han ändrade till godkänt, säger en före detta lärare.

Flera beskriver en ostrukturerad, kaotisk miljö där lärarna anklagades om något gick dåligt. De blev utskällda om elever bytte skola och på en tavla fördes statistik över vem som förlorat flest elever.

Några av de tidigare lärarna är i dag rädda för rektorn och vill inte ställa upp med namn.

- Han har visat en obehaglig attityd mot personer som varit illojala mot skolan, säger en före detta lärare.

När en anställd som varit kritisk mot skolan slutade uppges ledningen ha anklagat personen inför övrig personal för att ha stulit datorer.

Skolans jakt på pengar visade sig på flera sätt. Tidigare lärare vittnar om hur elever som sökt samhällsprogrammet medvetet skrevs in på medieprogrammet av skolledningen. Detta eftersom praktiska program, som exempelvis medieprogrammet, ger mer i skolpeng. Först när eleverna protesterat rättades saken till.

Tidigare lärare vittnar om att när elever ville byta skola gjorde sig ledningen otillgänglig och ska på så sätt medvetet ha fördröjt processen och försvårat för elever att sluta.

Andra vägar till ekonomisk vinst var enligt kritiken extrem arbetsbelastning och dåliga arbetsförhållanden. Skolan saknar kollektivavtal.

De problem lärarna upplevt med ledningen har gett hög personalomsättning. Det har lett till att elevernas kurser ställts in med kort varsel.

IT College of Sweden ägs av företaget Alfamation AB, vars verksamhet är koncentrerad på två friskolor, en i Stockholm och en i Göteborg. Rektor Parviz Kamjou är vd i företaget och ensam aktieägare. Läsåret 2004/05 tog han ut en miljon kronor i aktieutdelning. Senaste årsredovisningen visade vinst, drygt 1,1 miljoner kronor. Ingen aktieutdelning togs ut då.

DN.se har flera gånger sökt rektor Parviz Kamjou för att han ska bemöta kritiken. Han har lovat att ringa upp men inte gjort det. Vid en avtalad träff mellan DN.se och Parviz Kamjou i lördags dök han inte upp utan lät representanter ur ledningsgruppen svara på frågor. De bedyrar att lärare och elever trivs på skolan i dag.

- De flesta elever går runt och ler. De lär sig jättemycket här, säger Åsa Högström i ledningsgruppen.

Hon vill inte kommentera enskilda fall eller lärarnas anklagelser mot ledningen. När det gäller betyg säger hon att pressen på lärarna inte kommer från skolan.

- Alla elever har rätt att få stöd för att nå godkänt.

Åsa Högström tycker inte att läraromsättningen påverkat eleverna och säger att de lärare som slutat kanske tänkt olikt skolledningen.

Ledningen tycker inte att det finns ett övervägande ekonomiskt vinstintresse på skolan utan menar att eleverna är viktigast.

- Vi ser de enorma investeringar som gjorts i skolan, säger Alper Yilmaz i ledningsgruppen.
DN.se gjorde ett nytt försök att träffa Parviz Kamjou i måndags, men då vi besökte skolan fick vi meddelandet att han inte hade tid att komma ut och träffa oss.

Vi har också upprepade gånger sökt honom via mejl och ringt honom för en kommentar, men utan framgång.

IT College of Sweden

Privat gymnasieskola med inriktning på IT och engelska som startade 2003. I Stockholm finns skolan i Vasastan där 300 elever går. Enligt skolan arbetar cirka 20 lärare där.

Skolan erbjuder el-, media-, naturvetenskaps-, samhällsvetenskaps- och teknikprogrammet.

Skolan drivs av företaget Alfamation AB, vars vd också är rektor.

Så fungerar skolpengen

Skolpengens storlek och utformning kan skilja sig åt från kommun till kommun. Den varierar bland annat beroende på vad det är för typ av utbildning. En praktisk utbildning har högre kostnader än en teoretisk, vilket gör att skolpengen för en elev som går på medieprogrammet blir högre än en som går på samhällsprogrammet.

Skolverket tar dessutom varje år fram en riksprislista som fastställer det belopp som i sista hand skall utgå till fristående gymnasieskolor. I riksprislistan för i år går det att läsa att en elev som går på medieprogrammet får runt 20 000 kronor mer än en som går på samhällsprogrammet.

Källa: Skolverket

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.