Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Allvarliga ordningsproblem när bibliotek utökade öppettiderna

Foto: Hasse Holmberg/TT

I en arbetsmiljörapport med titeln ”Urinpölar, porr och demokratiska klyftor” kritiserar facket och Stadsbibliotekets huvudskyddsombud funktionen ”Meröppet” på Telefonplans bibliotek, där besökare släpps in när lokalen är obemannad. Nu kan det bli aktuellt med kameraövervakning. Samtidigt vill stadsbibliotekarien tona ner problemen.

Sedan 2015 är det möjligt att besöka Telefonplans bibliotek utanför ordinarie arbetstid, något som fördubblat antalet besökare. Men i en rapport som tagits fram av huvudskyddsombuden på Stockholms stadsbibliotek konstateras det att servicefunktionen ”Meröppet” innebär en fara för såväl medarbetare som besökare. I en tolv sidor lång rapport, som Mitt i Stockholm var först att skriva om, riktas stark kritik mot konceptet.

Läs mer: Fortsatt stökigt på flera bibliotek 

”Hot, störningar och vandalism förekommer ofta – och har ökat i omfattning och allvarsgrad i takt med att meröppet blivit mer känt. Meröppet medför alltså stora risker kopplade till arbetsmiljö, bestånd och besökarnas säkerhet”, heter det bland annat i rapporten.

Här redovisas också flera exempel på händelser som inträffat på Telefonplans bibliotek under ”Meröppet”.

* Under vintern 2016 besöks biblioteket ofta av en grupp män som bor på en parkering i närheten. De använder datorerna för att söka efter bilar på Blocket, beter sig illa mot andra besökare och personal, blockerar entrén och pratar högt. Bara en av männen har ett meröppet-kort och när han blir tillsagd viftar han bort personalen och ”är särskilt dryg mot de kvinnliga medarbetarna”. Händelsen leder till att mannen blir av med sitt kort och att biblioteket våren 2016 beslutar att endast godkänna låntagare med svenskt id och svensk adress.

* I januari 2017 övernattar en person på biblioteket. När larmet utlöses under natten hoppar personen ut genom ett fönster. Bibliotekspersonal som anländer på morgonen beskriver att hen möts av något som liknar en brottsplats. Övernattaren har bland annat urinerat på mattan inne på barnavdelningen.  

* En barnfamilj rapporterar in i juni 2017 att en man tittat på porr på hög volym så att de känt sig tvungna att lämna platsen. 

* I juli 2017 sitter en berusad man sitter med öppen ölburk, på barnavdelningen, och visar magen och bröstet. När han konfronteras säger han att det är vichyvatten, men lämnar lokalen vid tillsägelse.

* En ”psykiskt utsatt” äldre man tvättar sin hund på toaletten och låter djuret gå omkring inne i lokalen. Han fäller också rasistiska kommentarer till andra besökare och googlar rasbiologi. Mannen stängs av, men efter samtal med socialtjänsten får han åter besöka biblioteket. 

* En ”psykiskt utsatt” kvinna besöker biblioteket under ett antal månader och raggar då på andra besökare, enligt rapporten. Vid ett tillfälle hamnar hon i bråk med en man hon är i relation med. Hon springer då runt naken och jagar mannen med en stol. Kvinnan stängs av, men fortsätter smita in med andra besökare.

Inga av dessa incidenter ska ha polisanmälts.

Rapportförfattarna skriver att syftet inte är att smutskasta ”Meröppet”, men efterlyser en transparent diskussion kring problemen eftersom ”förtroendet för projektet riskerar att haverera, besökare eller personal att fara illa, samt bibliotekets kärnvärden att urholkas”. 

Martin Hafström, tillförordnad stadsbibliotekarie, säger till DN att han är väldigt kritisk till att Telefonplans bibliotek frångick de officiella riktlinjerna när det gäller lånekort, som innebär att det krävs en giltig identitetshandling, men att denna inte behöver vara svensk. 

– Det hindrade de som inte hade ett svenskt id att komma in. Därmed portades ju vissa. Jag tycker att det är olyckligt. Biblioteket är en plats som ska vara tillgänglig för alla, säger Martin Hafström.

I övrigt anser han att bilden som framkommit är ”något ensidig”.

– Väldigt många människor har fått en bättre biblioteksservice, såväl antalet besök som lån har ökat betydligt. Vi använder helt enkelt skattepengarna bättre.

I ett svar på skrivelsen uppger bland andra Martin Hafström att ”Meröppet” i stort fungerar väl, att påståendet om att ”allvarliga incidenter inträffar regelbundet” inte stämmer. Samt att incidenter och tillbud av olika slag ”sker dagligen i biblioteken under ordinarie öppettider”. 

Samtidigt har det funnits problem, menar Martin Hafström, som bland annat vill se kameraövervakning på Telefonplans bibliotek. Stadsbiblioteket kommer också att införa en beredskapsorganisation, som innebär att det finns ansvariga som kan kontaktas när det uppstår problem under ”Meröppet”.

Rapporten har undertecknats av Vision Kultursektions styrelse och Saco-föreningen vid kulturnämnden i Stockholm Stad. Men enligt Görel Norlén, ordförande på den berörda sektionen, står inte fackförbundet bakom rapporten.

– Det här har inte gått till på det sättet som det skulle ha gått till. Det har varit ett demokratiskt underskott kan man säga. Styrelsen som helhet har inte varit informerad om det här och de flesta ställer sig inte bakom rapporten. Jag ställer mig bakom själva rapporten, men sedan fanns det massa tendentiösa skrivningar och utpekanden av lite av varje i rapporten som vi inte ställer oss bakom från Visions sida, säger Görel Norlén.

Läs mer: Kritik mot bibliotek efter skämt om Gulag den första maj

Maria Sundström, ledamot i Sacorådets styrelse, kan inte svara på om facket står bakom rapporten. 

– Det här har tagit en konstig vändning, säger hon och ber att få återkomma. 

Hon lämnar senare en skriftlig kommentar:

”Rapporten beskriver tidigare arbetsmiljöproblem som man måste ta  på allvar och som måste hanteras av arbetsgivaren. Ett arbete som är påbörjat och kommer att resultera i bättre och säkrare verksamhet. När man inför 'Meröppet' på fler bibliotek måste det finnas bra rutiner för arbetsmiljö och säkerhet på plats.”

Einar Ehn, huvudskyddsombud på Stockholms stadsbibliotek, säger att rapporten skrivits av andra skyddsombud, som vill vara anonyma.

– Jag tog del av den i färdig form. Jag är bekant med det mesta som står i den sedan tidigare eftersom jag har läst incidentrapporter. Jag står bakom den och tycker att det är bra att samla allting för att ha ett samlat underlag för fortsatta samtal med bibliotekets ledning. Vissa av problemen är allvarliga och dessutom har det saknats rutiner, säger Einar Ehn. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.