Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/amanda-johansson-murie-alla-har-vi-samma-beska-smak-i-munnen/

STHLM

Amanda Johansson-Murie: Alla har vi samma beska smak i munnen

En röd, en vit. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Alvik 14.12.

”Du vet, när jag tar pillren så kan jag inte dricka. Jag kan dö”.

Mannen sitter på bänken bredvid, prydligt klädd och så långt ifrån nidbilden av en alkoholist man kan komma. Vi vill inte tjuvlyssna, men det går inte att undvika. Han talar med hög och självsäker stämma.

”Nänä, jag är inte ens sugen på att dricka. Mötena går jättebra, jag känner mig väldigt stark när jag är där.”

Mellan hans fötter står två bag-in-box. En röd och en vit.

Varifrån kommer den, människans starka drift att bedra både sig själv och andra? För vi gör det allihop, i stort och smått. Mannen på bänken ljuger om sitt drickande inför sina vänner, jag ljuger för mig själv om hur mycket jag snusar på dagarna, och vi alla ägnar oss ett ständigt skönmålande och förfalskande på sociala medier. Alla har vi denna beska smak i mun och samma klump i magen, den är bara olika stor.

Ibland undrar jag om det finns någon korrelation mellan de två: ju mer ångest, desto mer högljudda är våra lögner. I våra mörkaste stunder finns kanske störst behov av att låtsas som något annat – för om alla andra tror att ens tillvaro är toppen så måste det väl snart bli så även i verkligheten. En högst ovetenskaplig överblick på sociala trådar tycks ge mig rätt, några av mina mest kaotiska och livstyngda bekantskaper är också de som delar mest och bäst. Om jag inte visste bättre skulle jag bli avundsjuk på deras liv. 

Vi låtsas alla. Vissa bara mer än andra. Och om både jobb, kärleksliv och relationen med bästa vännen går åt skogen så är det kanske inte läge att erkänna att även träningen går dåligt. När någon är nere för räkningen så räcker det med minsta lilla spricka för att hela jäkla bygget ska rämna. Det är först i efterhand som omgivningen får höra om det som skaver, om någonsin. 

Så man ljuger om att chefen lovat en befordran efter sommaren, jajamän det är toppen med älsklingen och jag funderar visst på en Ironman i sommar också. På Hawaii så klart. Hashtagg yolo.

Sedan går vi hem och hetsäter ostbågar. 

Amanda Johansson-Murie är nyhetsredaktör på DN.se och vill passa på att hälsa grattis till farbror Rune, som fyller jämnt just i dag. 

Bäst i stan just nu: Plaskdammarna har fyllts på. Det är svinkallt i vattnet, men sådana struntsaker hindrar inte min äldsta som näckade i parken redan första gråmulna dagen och som fortsatt varje dag därpå.