Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/amanda-johansson-murie-han-var-den-mest-korkade-katten-jag-nagonsin-traffat/

STHLM

Amanda Johansson-Murie: Han var den mest korkade katten jag någonsin träffat

Pälsbollar. Foto: Privat

Abrahamsberg 14.45.

– Vad har du i buren?

Flickan på cykeln är kanske sju år, och har ingen aning om att hennes fråga går igenom mitt hjärta som tusen glasskärvor.

● ● ●

Han hette Sigvard Potatisprinsen, annars kallad Sigge. Han hade abnormt långa morrhår, en kattunges uppsyn och var kanske den mest korkade katten jag någonsin träffat. Han var också det mest sociala odjuret jag mött. 

Sigges favoritoffer var barn i grundskoleåldern och pensionärer – de hade gott om tid. Vi brukade sitta på balkongen och titta på skådespelet som utspelade sig på gångstigen nedanför. Där satt Sigge och lurade i buskarna. Plötsligt stod han framför någons fötter, med ett ”brrrrrr” som lät som en korsning mellan småfågel och katt. Väl infångade fick människorna på stigen möta en blekrandig mage: uppdukad för klapp. 

När hans bror, brottspartner och konkurrent till titeln ”världens dummaste husdjur”, Grim, försvann i sviterna av en magtumör för några år sedan fick Sigge en liten svacka. Men katten var snart tillbaka på sin plats på stigen. Lika kelsjuk som alltid. 

Fast inte på slutet. Då var Sigge bara skinn och ben, en blek kopia av sig själv. Sista tiden jagade han inga människor, han kom inte längre hem med blöt päls efter att ha låtit sig dras ner i plaskdammen av glada små barn. 

Det gick inte längre. 

● ● ●

– Vad har du i buren?

– Ingenting, svarar jag.

Flickan på cykeln är redan på väg bort, hennes hår fladdrar under hjälmen. 

– Vad synd, ropar hon över axeln. 

– Ja, svarar jag tyst. 

Amanda Johansson-Murie är nyhetsredaktör på DN.se och tycker att det värsta med husdjur är allt de tar med sig när de lämnar. 

Läs även hennes krönikor om ett oväntat möte med kungen och hans hund, eller sorgen på tunnelbaneperrongen.