Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 17:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/amanda-johansson-murie-jag-tror-att-mina-barn-konspirerar-mot-mig/

Sthlm i mitt hjärta

Amanda Johansson-Murie: Jag tror att mina barn konspirerar mot mig

Foto: Jessica Gow/TT

Abrahamsberg 16.35.

Ett skrik kommer från köket. Det övergår i två ylanden som slingrar sig runt varandra, samtidigt hörs det omisskännliga dunset från ett barn som slår ett annat i huvudet med ett plastflygplan.

Jag släpper tvätten och rusar dit. Vi är inne på den femte raka vab-dagen. Tålamodet är numera icke-existerande och jag ber till gudarna om att snoret ska ta slut, alternativt att helgen och mitt jobbskift ska infinna sig så jag får överlämna stafettpinnen till maken. 

Jag tror nämligen att barnen har börjat konspirera mot mig. 

Det inleds i samma sekund som vi kommer in från parken och de släpper skorna i hallen. Barnen gör det utan att yppa ett ord, men de måste kommunicera telepatiskt. Jag tänker mig att det låter ungefär så här: 

Den äldre: ”Först går vi in i köket och säger att vi är hungriga. Sedan river jag ut kastruller under tiden som hon tar fram fiskpinnar.”

Den yngre: ”Vad ska jag göra?”

Den äldre: ”Medan mamma plockar upp går du ut i vardagsrummet och slår huvudet mot bordet så du gråter. Då påminner jag om mat. Fast först måste jag bajsa.”

Den yngre: ”Då kan jag gräva upp jord från tomatplantorna och kasta det på soffan. Jag passar på att fylla blöjan samtidigt.”

Den äldre: ”Medan hon dammsuger och byter på dig så häller jag ut fiskpinnarna på golvet.”

Den yngre: ”När morsan ändå har disktrasan framme så spiller jag ut ett glas vatten i hallen.”

Den äldre: ”Eller kasta lite leksaker från balkongen, det brukar ge effekt. Sedan kan jag börja ropa om att jag är hungrig igen.”

Den yngre: ”Vad ska vi äta? Jag har lagt fiskpinnarna i toaletten.”

Amanda Johansson-Murie är nyhetsredaktör på DN.se och längtar till semestern. Läs även hennes krönikor om ångest i lekparken och svårigheterna med att få myndigheter att ringa till föräldrar av manskön. 

Ämnen i artikeln

Barn
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt