Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så slår det mig – de är här för att sörja

Abrahamsberg 17.55. 

Det är mörkt och blåser snålt när jag kliver av tunnelbanan. Med blicken fäst på mobilen tar jag mig nedför trapporna och går ut genom spärrarna – rakt in i en mur av mansryggar.

Ett 50-tal killar står samlade där nere. De är välkammade, med prydliga mörka byxor och många bär på röda rosor. 

Min första tanke är att jag traskat rakt in i Stockholms största blind date. 

Men alla kramar om varandra, och det är ingen som ler. Så slår det mig – de är här för att sörja. Dagen innan var det en person som miste livet här, på ”min” perrong.

Jag har tänkt rätt mycket på den personen, undrat vem det var och vad som egentligen hände. Det blir så när olyckan kommer en nära, om än så bara geografiskt. Är det någon jag skulle känna igen? Som brukar hänga på perrongen vid samma tider, eller som står och trängs vid samma brödhylla i livsmedelsbutiken? Är det en man eller kvinna? Ung eller gammal? Kanske någon som hör hemma på min gata? Någon som bor i mitt hus?

Förlåt. Någon som bodde.

Så nu är de här för att sörja honom. För det är en han, jag är tämligen säker på den saken nu.

Tidigt morgonen därpå vandrar jag åter förbi gravljusen som fortfarande lyser i mörkret. Årets första snö har lagt sig som ett tunt täcke över klubbhalsduken och de röda rosorna. Mer än så vet jag inte: Han var ung, han gillade DIF och nu är han död.

Det – och att han hade vänner. Massor av vänner.

Amanda Johansson-Murie är nyhetsredaktör på DN.se och tycker att gravljus i all sin plastighet är bland det finaste som finns.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.