Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/amanda-lindholm-jag-betalar-99-kronor-i-manaden-for-att-min-mobil-ska-kalla-mig-vinnare/

STHLM

Amanda Lindholm: Jag betalar 99 kronor i månaden för att min mobil ska kalla mig ”vinnare”

Gubbängen 06.32.

Amanda Lindholm
Rätta artikel

”Mästare”

Jag sitter i soffan och studerar de små bokstäverna på skärmen. Det är inte en del i e-boksversionen av ”Sagan om ringen”, utan resultatet av en inte oansenlig månadskostnad som jag valt att investera i Mig Själv. 

För 99 kronor var fjärde vecka kan man nämligen köpa uppmuntrande ord från sin telefon när man slutfört en uppgift. Jag har valt att lägga de kronorna på att det i en halv sekund ska stå ”vinnare” när jag mediterat i fem minuter. Vilket jag för övrigt gör i en annan app – med samma månadskostnad. 

Uppmuntringsappen ska hjälpa en att mer rutinmässigt göra grejer som man tagit sig för, men kanske drar sig för att genomföra. För min del innefattar detta egentligen allt från att gå upp på vardagsmorgnar till att någon gång ändra min Gollumlika arbetsställning vid skrivbordet, men jag inser att jag måste begränsa mig. Beslutar att fokusera på meditation och matlådor.

En stark utmanare till belöningssystemet är självhatet som berömmet för de banala uppgifterna väcker. Jag intalar mig själv att någon forskat på detta och att det första slår ut det andra. 

Men så sätter paranoian in. Med fasa börjar jag tänka att det är ironiskt, att min telefon med sitt ”snyggt” egentligen hånar mig när jag försöker vara dagsduktig. 

Det är jag och paranoian mot telefonen. Jag väljer att se oss som en enhet och tolka det som att jag har blivit starkare i mig själv. "Mästare", viskar jag. 

Amanda Lindholm är reporter på DN Stockholm och hoppas aldrig bli aktuell med självhjälpsboken ”Att växa genom appar”. Här kan du läsa fler krönikor under vinjetten Sthlm i mitt hjärta .