Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/amanda-lindholm-jag-har-inte-supit-i-en-vecka-det-ser-bara-ut-sa/

STHLM

Amanda Lindholm: Jag har inte supit i en vecka, det ser bara ut så

Kungsholmen 13.30.

Rätta artikel

– Jag har inte supit i en vecka, det är bara så det ser ut.

Av intervjupersonens tveksamma skratt att döma hade hon inte tänkt på detta som ett alternativ innan jag sa det. Jag gör mitt bästa för att avfyra ett överslätande leende, men blir tvungen att stanna halvvägs. Kinderna stramar, ögonen vill inte vidgas en millimeter till under de svullna ögonlocken. 

Att jag skulle bli helt övermannad av pollen kom som en chock. I år också. Så här brukar det se ut: I april kommer larmen om vilket exceptionellt pollenår det ska bli. Jag läser rapporterna och skrockar inombords. Känner så tydligt hur min inre styrka har gjort mig helt oantastbar.

Sedan kommer maj. Häggens och förnekelsens tid. Jag vaknar en morgon med en obändig lust att lägga av mig hela ansiktet (som jag misstänker att någon under natten gnuggat med sandpapper) och sova åtta timmar till. Min sambo föreslår försiktigt att det kanske är pollen och jag blir svettig och kränkt av tanken på att små korn kan sätta hela mitt väsen ur spel.

Därefter följer en och en halv dag där både pollenmängden och mitt ansikte successivt ökar i omfång. Först när min kognitiva förmåga är halverad och min mamma har svårt att känna igen mig på bilder börjar jag medicinera. 

När intervjupersonen förstår att pollen är problemet föreslår hon att vi ska flytta oss från den stora häggen vi står under. Jag tar det som en direkt förolämpning och snörvlar mig vidare. Känner det inre pollenmotståndet växa tillsammans med vetskapen om att nästa år – kommer att bli helt annorlunda.   

Amanda Lindholm är reporter på DN Stockholm och kommer lägga sin röst på det parti som driver Eksit-frågan (Ek som i trädet som avger pollen) i EU-valet. Läs även hennes krönikor om att ikläda sig rollen som hälstrumpans beskyddare och utmaningarna med att söka bekräftelse i en app.