Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ambulans-for-patienter-med-kraftig-overvikt-invigd/

STHLM

Ambulans för patienter med kraftig övervikt invigd

Ambulansen togs i bruk den 1 september. Foto: Region Stockholm

En ambulans som kan transportera patienter med kraftig övervikt ingår numer i Region Stockholms fordonsflotta. Ambulansen kan köra personer som väger upp till 400 kilo.

Det var den 1 september som den bariatriska ambulansen togs i bruk. Bariatri är ett samlingsnamn på olika metoder för att behandla kraftig övervikt.

I ett pressmeddelande skriver regionen att de flesta av de nuvarande ambulanserna inte varit anpassade för patientgruppen och att de har fått vänta onödigt länge både i hemmet och på olika vårdavdelningar för vidaretransport.

– Det här är en utsatt patientgrupp på flera sätt och därför är det viktigt att vi nu förbättrar tillgängligheten för dem. Den bariatriska ambulansen är större än en vanlig ambulans, klarar högre lastvikt och är specialbyggd för uppgiften, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården i Region Stockholm.

En vanlig ambulans kan köra patienter som väger upp till 220 kilo. Den bariatriska ambulansen har specialutbildad personal och med hjälp av räddningstjänsten kan den transportera personer som väger upp till 400 kilo. Då med hjälp av en förstärkt bår och en vinschanordning.

Den nya ambulansen kommer att ta uppdrag i hela Stockholms län. 

Läs mer: En av tio fyraåringar fet eller överviktig