Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ambulansfärd blev skräckresa

Foto: Privat

Ambulansfärden blev en skräckresa. På motorvägen, i höjd med Länna, började en okänd bil köra om och hindra ambulansens framfart. Ambulansen hade en svårt sjuk patient i lasten.

– Jag är fortfarande skärrad. Hur kan någon göra så, säger Georg Glad, som körde utryckningsfordonet.

Det var natten till i dag torsdag som en svart BMW plötsligt dök upp, först bakom, sedan framför ambulansen.

Det gick i 120-130 kilometer i timmen och BMW körde först om ambulansen, sedan in ganska tajt framför. Där började den bromsa för att sedan gasa på och tvärbromsa igen, berättar ambulanssjukvårdaren Georg Glad.

Samma procedur upprepades flera gånger.

– Det råder inga tvivel om vad den som körde den bilen ville. Han ville hindra oss att ta oss fram på ett säkert sätt. Och han lyckades – det blev en livsfarlig resa, säger han.

Han och hans kollegor hade larmats till Haninge vid halv tolv i onsdagsnatt. Patienten, som var svårt sjuk, lastades in och en anhörig fick följa med i ambulansen. Den personen satt bredvid Georg Glad som körde.

Det var både dimmigt och halt ute, men de satte så full fart som möjligt mot Södersjukhuset.

I jämnhöjd med trafikplats Länna passerade de en mörk BMW.

Georg Glad tänkte inte mer på det – förrän BMW:n först passerade i full fart och sedan vek in precis framför ambulansen och bromsade.

– Jag blev givetvis rädd och började tuta. BMW:n bara fortsatte, gasa, bromsa, lägga sig tätt bakom, köra om, lägga sig framför. Det var ett obehagligt ”chicken race”, berättar Georg Glad.

Dimman var så tät att de inte kunde se bilens registreringsnummer. Klockan 23.48 larmade Georg polisen som omedelbart skickade ut två patruller för att leta efter bilen. Den hade då, i jämnhöjd med Globen, avvikit åt okänt håll.

– Jag har jobbat som ambulanssjukvårdare i fyra år, men aldrig varit med om någonting liknande. Det var så uppenbart att det bara handlade om att förstöra, säger Georg Glad.

Foto: Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT 

Enligt honom finns det inga misstankar om att personerna i bilen hade någon relation till den sjuke patienten, det rörde sig alltså inte om någon ”personligt” riktad obstruktion.

– Jag antar att de som satt i BWM:n uppfattade det som något slags lek. Det är helt sjukt och livsfarligt.

Georg är fortfarande upprörd och skärrad. Händelsen kommer inte att påverka hans lust eller förmåga att arbeta och han har erbjudits stödsamtal av Falck Sverige, hans arbetsgivare, något han inte upplever sig behöva.

– Men jag känner att det här måste uppmärksammas. Folk måste förstå hur farligt det är. Vi hade dessutom en svårt sjuk patient i ambulansen.

Patienten kom under vård på Södersjukhuset och den delen av historien slutade bra.

När det gäller den svarta BMW:n är den som uppslukad.

Vakthavande befäl på polisens ledningscentral konstaterar att de två polispatruller som skickades ut aldrig ens var i närheten av att hinna ikapp BMW:n.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.