Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 06:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ambulanspersonal-har-snart-slut-pa-skyddsforkladen/

STHLM

Ambulanspersonal har snart slut på skyddsförkläden

Skyddskläderna går åt snabbt för ambulanspersonalen i Stockholm.
Skyddskläderna går åt snabbt för ambulanspersonalen i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Ambulanssjukvården i Storstockholm hade på måndagen nästan slut på skyddsförkläden. Utan rätt utrustning kan personalen inte transportera patienter som misstänks bära på nya coronaviruset.

– Då finns risk för smitta, säger Åke Östman, vd på ambulansföretaget Aisab.

Skyddsförkläden används om det finns risk för att ambulanspersonalen kan smittas av det nya coronaviruset och vissa andra infektionssjukdomar. På måndagsförmiddagen beräknades skyddskläderna ta slut inom ett dygn, men på eftermiddagen hade ledningen fått besked om att fler ska komma in under tisdagen.

– Sedan vet vi inte hur länge det räcker, säger Åke Östman, vd på regionägda ambulansföretaget Aisab.

Det går åt åtminstone två skyddsförkläden till varje patient, eftersom det är minst två personer i varje ambulans. Men ibland är de så många som fyra i besättningen och då går det år fler.

– Vi har ju skyddsmask 90, som vi fått dispens för och som ska tåla alla typer av virus. Men det är jätteviktigt att personalen har fullgott skydd.

Aisab försöker nu hitta andra lösningar. Ett alternativ kan vara heloveraller eller operationsrockar.

– Vi letar med ljus och lykta. Hur vi ska lösa det här har vi inte svar på nu, men personalen kan inte komma oskyddad till coronapatienter.

Vad händer om ni inte får tag på skyddsutrustning, kan det bli så att ni inte kan åka ut?

– Den frågan får regionala sjukvårdsledningen ta. Om vi inte lyckas lösa det här med utrustning får de hjälpa oss. De känner till det här.

Under eftermiddagen hade Aisab samverkansmöte med Vårdförbundet och Kommunal, där utrustningsfrågan var på agendan.

Kommunals skyddsombud var med på mötet som har varit planerat mellan fack och arbetsgivare sedan i december, uppger Fredrik Jansson, pressekreterare för Kommunal i Stockholms län.

– Huvudskyddsombudet på Aisab är den som skulle kunna lägga skyddsstopp, men det finns inga planer på det, säger han.

Karl Söllvander, kontaktperson för ambulansen på Vårdförbundet i Stockholm, säger att det innebär en väldigt stor risk att jobba utan skyddskläder.

– I dagsläget cirkulerar allt från corona till vanlig förkylning och säsongsinfluensa. Vi kan inte skilja på vad när vi är ute och jobbar.

Han kan inte svara på om det kan bli tal om skyddsstopp om utrustningen tar slut, eftersom det just nu finns så att det täcker behovet.

– Det är väldigt svårt svara på.

DN söker Region Stockholms sjukvårdsledning för kommentar.

Läs mer: Sjukvårdsdirektören: ”Vi ställer om vården på ett sätt vi inte sett i modern tid”

Läs mer: Materielbristen väntas bli värre i veckan

Läs mer: Skyddsmaterial och antibiotika räcker inte åt alla – hemligt hur stor bristen är

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt