Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Amerikanen som vill få dig att må bra i stan – hållbart

Foto: Roger Turesson

Insektsfarmer ovanpå rondeller, skridskobanor på cykelvägar – och ljusterapi i SL:s busskurer.

– Stockholm har en fantastisk potential om man tänker – "tänk om...?", säger den amerikanska urbanstrategen Scott Burnham.

På torsdag öppnar hans utställning ”Reprogramming the city”, på ArkDes i Moderna museet. Besökarna får se ett 40-tal exempel från hela världen på att städer kan göra mer av det som redan finns.

Umeå har installerat ljusterapi i busskurer, och fördubblat antalet bussresor i staden.

– Det finns inget skäl till att det inte skulle kunna bli verklighet i Stockholm – i morgon, säger Scott Burnham.

Gatlyktor kan förses med paraplyer som, med hjälp av sensorer, fälls upp när det regnar och människor rör sig under dem.

Något som än så länge bara är en tanke är insektsfarmer ovanpå trafikrondeller.

– Utställningen handlar om de mycket viktiga frågor som städer står inför – mat, vatten, bostäder, energiförsörjning och välbefinnande – den handlar inte bara om att göra något trevligt, säger Scott Burnham.

Vilka insekter tycker du att vi ska äta?

– Nu är vi inne på farlig mark, jag är varken dietist eller insekts­expert.

I London odlas redan grönsaker och örter i övergivna t-banetunnlar, i en bred trappa i centrala Hongkong finns en flyttbar minipark och i Perus huvudstad Lima förvandlar reklamtavlor luftfuktighet till dricksvatten.

Scott Burnham har varit i Stockholm i en vecka och gått omkring – över hela staden – i åtta nio timmar varje dag.

– Jag studerar staden som en doktor studerar kroppen. Jag går omkring och söker efter en potential, hur städer kan bli smartare och mer hållbara, säger han.

Vad har du lagt märke till i Stockholm?

– Massor av gamla p-automater som staden håller på att ta bort. Varför det? Det blir bara stora ­högar av skräp. De innehåller massor av användbar teknologi, kan programmeras om och användas för att till exempel rapportera in trasig gatubelysning eller att det behöver städas.

Han har också uppmärksammat Slussen.

– Det är en plats som förtjänar en bred diskussion. Det är tomma, bortkastade ytor som har en stor potential. Så mycket betong, så mycket stål, det är uppenbart att något behöver göras.

På väg ut från utställningen får besökarna bidra med egna idéer.

– Jag hoppas att stockholmarna går ut på gatan med ett förändrat sätt att se staden, att en gatlykta inte längre bara är en gatlykta. Min dröm är att, tillsammans med ­någon från Stockholms stad, arbeta mig igenom alla idéer vi har fått in när utställningen är över, och hitta någon att förverkliga, säger Scott Burnham.


Så kan världens städer utvecklas enligt förslag på en ny utställning.

Insektsfarmen BuzzBuilding – som placeras ovanpå stadens rondeller – är en möjlighet att göra Stockholm självförsörjande på protein.

Lido Line är ett idéprojekt där Regents Canal i London används så att boende ska kunna simma till arbetet.

Edmontons cykelbanor ska spolas och kunna användas till att åka skridskor genom staden vintertid.

Under gatorna i Clapham, London, odlas det grönsaker och salladsblad i bortglömda t-banegångar.

Fakta: Scott Burnam

Scott Burnham, USA, är urbanstrateg och föreläsare för bland annat Världsbanken. Han har arbetat i över ett dussin städer över hela världen.

Utställningen ”Reprogramming the city”, som finns på ArkDes i sommar, har tidigare visats i Köpenhamn, Boston och Richmond. Scott Burnham har hand om utställningen där konstnärer, arkitekter och andra fått bidra med idéer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.