Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/amina-manzoor-barn-med-sarskilda-behov-riskerar-att-inte-fa-ratt-hjalp/

STHLM

Amina Manzoor: Barn med särskilda behov riskerar att inte få rätt hjälp

De flesta känner säkert till att skådespelaren Tom Cruise är scientolog, men färre har nog koll på rörelsens starka motstånd mot psykiatri och psykiatrisk läkemedelsbehandling. 

När den inställningen genomsyrar skolor och behandlingshem kan det leda till stor skada för sårbara personer.

För några år sedan fick jag och övriga reportrar på redaktionen som jag arbetade på då informationsmaterial från Kommittén för mänskliga rättigheter, KMR, en organisation grundad av Scientologikyrkan. I den glossiga broschyren och medföljande dvd-filmen beskrevs hur psykiatrin begick fruktansvärda övergrepp på människor, förskrev overksamma läkemedel och tjänade miljarder kronor på detta.

Det drogs även paralleller mellan psykiatrin och de fruktansvärda medicinska experiment som nazisterna utsatte människor för under Förintelsen.

Inte oväntat åkte materialet direkt i soptunnan. Den här typen av påståenden är inte bara ogrundade utan riskerar också att skada om det skrämmer människor från att söka psykiatrisk vård eller avbryter sin medicinering. 

Nu kan DN avslöja att den här antipsykiatriska inställningen verkar råda på en skola i Stockholm med kopplingar till scientologirörelsen. Studemaskolan säger sig vara sekulär och inte scientologisk. Men anmälningar, faktablad från skolan och personalens agerande visar en annan bild. 

Skolföreträdare ifrågasätter adhd-diagnoser och medicinering, något som går i linje med vad Scientologikyrkan och KMR påstår. När personalen på skolan har en sådan inställning kan vi inte vara säkra på att barn med särskilda behov får rätt hjälp. Utebliven eller felaktig vård riskerar också att skada.

Det kan absolut finnas en risk för överdiagnostisering och överförskrivning av läkemedel mot adhd. Men den kritiken ska bygga på studier och en förståelse av den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen, inte en religiös övertygelse om att ett fält inom medicinen och en hel yrkeskår är ond. Och det är upp till barnets läkare i samråd med föräldrarna att välja lämplig behandling för barnet. 

Det här är inte det enda exemplet på verksamheter som drivs av personer med en scientologisk agenda. Förra veckan avslöjade SVT att ett behandlingshem i Skåne med kopplingar till scientologirörelsen fått 18 miljoner i skattepengar. Drogberoende behandlas bland annat med långa bastubad och stora mängder vitaminer i stället för vetenskapligt beprövade metoder.

Oavsett om det handlar om barn eller vuxna är det mycket olyckligt om den som är i behov av vård eller stöd får en behandling sprungen ur en religiös övertygelse, i stället för verksamma behandlingar som faktiskt hjälper individen.