Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anders-bolling-ar-det-inte-ovanligt-mycket-julpynt-kvar-pa-balkongerna/

Sthlm i mitt hjärta

Anders Bolling: Är det inte ovanligt mycket julpynt kvar på balkongerna?

Är det inte ovanligt mycket julpynt kvar på balkongerna?
Är det inte ovanligt mycket julpynt kvar på balkongerna? Foto: Anders Bolling

Årsta 17.17.

Det råder förvirring.

Fyra grader och mulet i två veckor, sedan fyra grader och regn i en vecka, sedan fyra grader och mulet i två veckor till. Varje tisdag och torsdag mellan 13 och 13.15 flämtar solen till i molnrevorna.

Tiden är ur led. Jag ska inte belasta läsaren med fler filosofiska utläggningar om att tid inte finns, men denna, eh, vinter är nog den typen av upplevelse ganska allmän.

Som Erik Helmerson skrev på denna plats: i år varade oktober till mitten av januari. Kanske ännu längre, skulle jag säga. Eller så började mars i december.

Det är hur som helst oklart var i kalendern vi befinner oss. Är det höst, är det senvinter, eller är det jul?

Hos en del verkar julen ha fastnat. Är det inte ovanligt mycket pynt kvar på balkongerna? Det är som om folk stoppade klockan någonstans kring värnlösa barns dag och började invänta en förändring.

Många har bestämt sig för att bortse från termometern och bete sig som om det faktiskt var vinter: de går omkring i de fyra plusgraderna med stickade luvor och vantar.

Det råder förvirring. Och inte så lite frustration. Som en kollega bekymrat sade: ”När det blir vår kommer man liksom inte att ha gjort sig förtjänt av den.”

Det kan ju fortfarande bli ett chockomslag. Men fönstret börjar stängas. Och siffrorna ser ut att bli spektakulära. Om det inte blir andra världskrigs-kallt en bit in i februari lär detta bli den varmaste vintern i Stockholm sedan 1756. Jag har sett statistiken. Kom ihåg var du läste det först.

Anders Bolling är reporter och använder också, till sin förvåning, mössa denna bleka vinter (brukar annars inte ta till huvudbonad före minus fem). Han har även skrivit krönikor om bland annat tid, bilar och skräp.