Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Biffen grep tag, slängde, slog, grep tag igen

Gröna linjen, mars 1990

Det måste ha varit vårvintern för 27 år sedan, ett av de sista tågen söderut; jag bodde vid Svedmyra på den tiden. En biff i andra änden av vagnen störde sig på en förvirrad och uppenbart påtänd stackare. Strax efter Sockenplan small det. Biffen grep tag, slängde, slog, grep tag igen, och just innan dörrarna gled upp och jag chockad kunde stappla bort från det ofattbara våldet vräkte han den förvirrade med huvet före rakt igenom vagnsfönstret.

Något liknande har jag aldrig bevittnat sedan dess.

Nu är jag visserligen inte (längre) ute och vinglar klockan tre på nätterna. Men de slåss allt mindre utanför krogarna, snubbarna. Socialstyrelsens siffror häromdagen var spektakulära: andelen unga män som får vård på grund av misshandel har halverats på tio år. Men det är ju inte det vi läser om. Var och varannan morgon när jag kommer till redaktionen har det skett en ny skjutning i någon förort. En sådan bisarr brottspolarisering! Stockholm, stad i världen, varför slits du isär så här?

När en viss president plötsligt pekade ut Sverige som ett nytt Mordor kåserade Fredrik Strage att han fick en ofrivillig kittling över att vi inte länge bara förknippades med kocken i Mupparna och godisfiskar utan att vi ändå är ”lite, lite farliga”.

Fyndigt, men nej, Fredrik. Hellre godisfiskar. Hellre att det värsta vi upplever är t-banestopp i snöglopp eller ohängda fjortonåringar som sätter upp fötterna på sätet framför. Inte skottlossning. Inte lite. Aldrig.

Anders Bolling är reporter på DN och lusläser statistik.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.