Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anders-bolling-fullt-fokus-pa-nagot-som-egentligen-inte-finns/

Sthlm i mitt hjärta

Anders Bolling: Fullt fokus på något som egentligen inte finns

Strömkajen 15.15.

En del av vyn skulle kunna vara 1800-talet. Här och var skymtar en nyare tid: en vägskylt, en hipstermössa. Himlen är densamma som för hundra miljoner år sedan.

Men stan är tydligen förändrad, att döma av konversationerna omkring.

– Det är hälften ångest, häften förväntan.

– Förra året var pest. Nej, hela tiotalet! Skönt att det är över.

Det är fascinerande hur hårt vi knyter våra liv till något som egentligen inte finns.

Spana ut genom fönstret: vad säger att det just nu ska kallas tisdag och inte lördag? Eller ett nytt ”år” eller till och med ett nytt ”årtionde”?

Nej, tiden syns ju inte, för den är en mental konstruktion.

Vi är bara här, oavbrutet, och upplever olika saker, mer eller mindre utdragna. Så funkar ju livet. Som ett oregelbundet böljande.

Men så flummigt kan vi ju inte se på tillvaron, hur skulle det se ut? Det låter som magiskt tänkande. Nej, i den verkliga verkligheten håller vi oss till datum och kalendrar och mötestider.

Det råder hyfsad konsensus kring det där.

Siffrorna är förstås ett oumbärligt hjälpmedel på den här snurrande planeten. Men vi borde nog se lite mer avspänt på vår finurliga men fyrkantiga konstruktion. 

Tänk på att ingen någonsin gjort något ”förut” eller gör något ”sedan”, för det går inte. Det går bara att göra saker nu. Det är så självklart att vi glömmer bort det. I stället skapar vi oss bilder av det vi tror ska hända eller hänger fast vid något som hänt och redan är borta och inbillar oss att det är verkligt nu. 

Tala om magiskt tänkande.

Anders Bolling är reporter på Dagens Nyheter och har även krönikerat om att DN kan avslöja Stockholms personlighet och om Stockholmsveganismen.