Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anders-bolling-ibland-drommer-jag-om-att-vara-fri-hyra-allt-lana-allt-dela-allt/

STHLM

Anders Bolling: Ibland drömmer jag om att vara fri. Hyra allt, låna allt, dela allt.

Katharsis i ordnade former. Foto: Anders Bolling

Älta kretsloppscentral 19.15.

Det skulle bli ett par tre turer. I stället blir det obegripligt många vändor med föremål som i en handvändning förvandlats till skräp.

Är den här våldsbejakande leksaken mest plast eller mest metall? Hur kan skridskor vara metall? ”Brännbart” verkar praktiskt. Och ”ej brännbart”. Men jag måste nog vara lite seriösare, personalen står där i sina gula jackor och bligar. Nå, det här är ju tydligt trä i alla fall. Jag ler glatt: ”se här, jag skiljer på impregnerat virke och vanligt dussinträ.”

Ibland drömmer jag om att vara fri på riktigt och inte äga något tredimensionellt alls, utom ett par elektroniska enheter och några favoritplagg. Hyra allt, låna allt, dela allt. Var är det där omtalade tjänstesamhället?

Fast jag skulle inte slänga mina fotoalbum eller dagböcker, det skulle jag inte. Å andra sidan: tittar jag någonsin i dem? Jobbig fråga.

På helgerna blir återvinningsruljangsen något av folknöje. Det är inte utan att man kan förnimma utdunstningar av (förbjuden) njutning från spända muskler som baxar gamla Ikeaskåp över containerkanten.

Ett tidigare grannpar dyker upp med en hel släpkärra full med tämligen odefinierade enheter avfall, som dock är gjorda av desto tydligare definierade material: metallrör, plexiglasskivor, träbitar. Det är lite oklart var någonstans grunkorna har suttit på det nyförvärv de just flyttat in i. Den kvinna de köpte huset av hade bott där i 48 år.

Tanken svindlar. Vi har samlat så här mycket mög på åtta. Och alla dessa vändor var alltså bara inför husvisningen. Suck.

Anders Bolling är reporter och försöker hålla principen ”ett plagg in, ett plagg ut”.

Läs även hans fria Homeros-/Strindbergstolkning om staden och hans krönika om fyra Stockholmssyskon som börjar genmodifiera sig till en och samma kis.