Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anders-bolling-jag-ser-inte-langre-bucklan-pa-hoger-framflygel/

Sthlm i mitt hjärta

Anders Bolling: Jag ser inte längre bucklan på höger framflygel

Årsta 19.30.

Jag är inte längre bilägare.

Jag hade bil i 25 år, men sedan en vecka tillbaka har jag i stället ett belopp med ovant många siffror i på kontot. Och det känns ju bra (för att inte tala om det belopp som inte längre kommer att dunsta från samma konto varje månad).

Det känns som om de där siffrorna är en mer användbar energi än den som representeras av en fyrhjuling som står nere på gatan, redo att förflytta mig, med eller utan prylar.

Jag bor numera ganska nära stan. Nära Sveriges turtätaste busslinje, till exempel. Jag kan ta den. Eller gå. Eller cykla, jag måste börja cykla igen.

Det är något underligt som har hänt. Det är som om det subjektiva universum jag rör mig i förskjutit sitt perspektiv. Det har märkts bara på några dagar.

Allt det jag inte längre ser: bucklan på höger framflygel, en inbromsande suv framför nosen, en oändlig rad korsningar med förbjuden vänstersväng.

Allt det jag inte längre bryr mig om: att fastna i Södra länken, oklara p-tillstånd, däckskiftet som pockar.

Allt det jag ser i stället: barnvagnar, joggare, medelålders män i lycra, tröga bussar, sköna bussar.

Allt det jag nu plötsligt bryr mig om: reflektionsvänligt fönstersäte, backar, väderanpassad klädsel.

Jag känner mig … lättare.

Kanske köper jag skamset en begagnad Toyota i oktober, men det tar vi då.

Anders Bolling är reporter och inledde sitt bilägande 1984 med en sjättedels Ford Transit som skulle ta ett kompisgäng till Östafrika men skar ihop på väg hem från en fotbollsmatch i Göteborg (va, ska man fylla på vatten också?). Läs även hans krönikor om att resa inåt i brist på annat och om att ta genvägar