Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anders-bolling-kronartskockor-overallt-ar-det-normalt/

STHLM

Anders Bolling: Kronärtskockor överallt. Är det normalt?

Årsta 12.30.

Mycket ser ju väldigt normalt ut, särskilt i omgivningarna, och jag känner mig inte konstig i övrigt. Jag känner på panna och pulsåder: nej, jag har inte feber.

Men känslan av overklighet är påtaglig.

Jag kan ta gift på att exakt samma jordfärgade filtar hängde över balkongmöblemanget på minst två andra treor några kvarter härifrån. Och satt inte slingan med käcka glödlampor på precis samma sätt i vassmattan på räcket?

På dubbelsängen (med ett linnelakan lagom slarvigt vikt över duntäcket) ligger kuddar i fyra nyanser av brunt, arrangerade på ett kusligt välbekant vis.

Jag vänder mig mot köket. Blicken faller på en beige linnehandduk från Himla, snitsigt hängd över ugnshandtaget. Precis som i de senaste, tja, tre lägenheterna. Och det måste vara femte diskbänken med flingsalt i en teakskål. Och bladpersilja.

Där är sittpuffen, den sandfärgade. Där är samma elefantöron i småvaser, och där de genmanipulerade bladen med sitt alien-bleka rottrassel i enorma glasburkar med vatten. Behöver de inte jord? Där var fikonträdet, ja. Det har i alla fall jord.

Vänta, där är ju det där lite äldre, sportiga paret som bär runt på sina cykelhjälmar. Såg jag inte henne, den rödklädda, lite jäktade kvinnan, i en annan lägenhet? Eller två?

Och kronärtskockor. Kronärtskockor överallt, i skålar och på bänkar. Är det normalt? Vad är det som händer? Kan en återkommande upplevelse vara så här utdragen? Note to self: googla ”deja vu”.

Nu plingar det till i telefonen.

 ”Nytt högsta bud är femton miljarder kronor av budgivare tre.”

Visst ja.

Anders Bolling är reporter och har yrvaket hamnat i bostadscirkusen för första gången sedan limefrukternas tid. Läs även hans krönikor om att sitta nedhasad i ett baksäte på väg hem, rädslan för män och städer som de nya nationerna.