Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

T-baneskyltarnas tidsangivelser hoppar fram och tillbaka som när man laddar ner filer

Gullmarsplan 18.09

När jag åker buss från stan har jag två knutpunkter att välja på. Sedan Slussen börjat anta drag av Dantes nionde krets undviker jag att dränera min själ på just den platsen.

Så det blir Gullmarsplan.

Det är inte en plats där man hjular fram mellan Espresso House-buren och rulltrappan. Men den tillhör en klart högre krets i infernot än den krackelerande storasystern två kilometer norrut.

Man måste bara lära sig att acceptera två saker.

Köerna till Tyresöbussarna är ofta så beröringsskräckslagna att man inte vet vart man ska ta vägen. Man har nämligen ingenstans att ta vägen, eftersom luckorna mellan människorna är minst en meter, vilket innebär att en busslast med folk snabbt töjer ut kön femtio, sextio meter. Varsågod att stå i trappan.

Det är inte värdigt. Jag brukar ”avspänt” traska fram till köns främre del, där jag trotsigt ställer mig en bit utanför systemet. Inte för att gå före någon annan: när bussen kommer kliver jag ombord mot slutet. Men jag skulle inte kunna se mig själv i spegeln om jag accepterade armlängds avstånd i en jämrans busskö. Vi är väl inte schweizare.

Och så är det Gullmarstiden. 

De flesta känner till de digitala tunnelbaneskyltarnas bisarra tidsangivelser, som hoppar fram och tillbaka, ungefär som när man laddar ner filer.

Gullmarstid är något annat. Alla klockor går en minut för fort (om de fungerar). Så alla bussar avgår exakt en minut före tidtabellen. Detta måste man lära sig, annars blir man en mycket olycklig pendlare.

Anders Bolling är reporter och gillar sätena precis ovanför bussens hjulhus.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.