Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Anders Ygeman: Man flyttar inte från södra sidan till den norra

En sann betongsosse från söderort. Uppvuxen i Hagsätra, punkfrälst i Rågsved och bosatt i Årsta. Inrikesminister Anders Ygeman tar oss med på sin resa från nio trappor i Hagsätra till maktens korridorer.

– Där är dårhuset som Thåström sjunger om. Jag tror att det är ett serviceboende i dag.

Den långe inrikesministern sitter på en parkbänk mitt i hästskon i Rågsveds centrum. Det är en solig förmiddag. Anders Ygeman (S) tittar sig runt och stämmer upp i sång.

”Jag stinker bortslösade timmar

Mina vänner luktar uppgivenhet

Nere i centrum snackar de om bilar

Och fotboll och fyllor och dealar

Tippar och hoppas på att göra ett lyft,

och slippa vara nån man egentligen är

Rulltrappan och hissen är det

enda som går uppåt här

bland höghus, låghus och dårhus”

Han river av hela första versen av Imperiets klassiska låt Höghus, låghus, dårhus från 1983. Påsklediga barn på sparkcykel stannar upp och tittar förbryllat på den långe mannen i mörk kostym med en socialdemokratisk pin på bröstet.

Det har gått drygt ett halvår sedan Stefan Löfven bildade regering. Vissa utnämningar skapade både uppmärksamhet och rabalder. Alice Bah Kunke gick med i miljöpartiet dagen innan hon blev minister och hamnade på kollisionskurs med kultursidorna. Gabriel Wikström gick direkt från SSU till en ministerpost med ansvar för allt ifrån idrott till sjukvård.

Den sjungande 44-åringen på parkbänken i Rågsved blev minister efter nästan 20 år i riksdagen. Han fick en lugn start. Trots många år i politiken var han innan vårens terrorattentat mot Charlie Hebdo-redaktionen i Paris en av landets mest anonyma ministrar. Få visste ens vad en inrikesminister gjorde.

– Det var ingen journalist som ringde mig under den första månaden, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern reser sig upp från bänken och pekar mot en sliten dörr bakom honom.

– Här borta är Folkets hus!

På 70-talet var lokalen en fritidsgård med namnet Oasen. Lokalen lockade folk från hela Stockholm. 1979 lades ungdomsgården ned vilket väckte stor ilska. Anders Ygeman var bara nio år gammal då. Men punkrörelsen som föddes där skulle forma honom drygt tio år senare.

När lmperiet släppte låten Höghus, låghus och dårhus var Anders Ygeman, 13 år gammal.

– Jag har sett massor av spelningar med Imperiet. Men aldrig Ebba Grön. Jag var för ung för den första punkvågen, men jag var med om den andra.

I logen verkar tiden stått still. Väggarna är tapetserade av flygblad och affischer från sent 70-tal och tidigt 80-tal. Här sitter en kopia av omslaget till Ebba Gröns första singel. Här sitter satirbilder på Gösta Bohman.

”Oasen mot asen! ”Man slåss bäst nykter!”, ”tv-tittande passiviserar. VÄGRA!!”

En nutida hiphop-dj har satt upp ett klistermärke med reklam för sig själv över en gammal affisch där Oasen uppmanar till demonstration och kamp.

Anders Ygeman skakar på huvudet. Så kan man inte göra. Man kan inte förstöra ett kulturarv hursomhelst. Affischerna är ju ett tidsdokument. Reklam för en dj som gjorde en spelning på Folkets hus 2013 har inget med punken att göra, anser Anders Ygeman.

– Jävla dj. Det här är en skatt.

Hans pressekreterare försöker plocka ner reklamklistermärket utan resultat. DJ Joe får hänga kvar i logen.

Det var inte här han växte upp, det gjorde han ett par kilometer bort i ett niovåningshus på Olshammarsgatan i Hagsätra. Men det var här han blev en SSU-engagerad EU-motståndare som älskade Imperiet.

Här hängde Anders Ygeman och hans vänner under gymnasietiden. Via SSU Lucidor hamnade han så småningom som ordförande i SSU Stockholm.

Några år senare vankades det valrörelse. Sverige skulle ta ställning till EU. Anders Ygeman var tillsammans med bland annat Per Garthon och Gudrun Schyman motståndare till unionen. På valvakan pratar en mycket frustrerad och slutkörd Anders Ygeman med reportern från SVT.

Han säger att ett EU-medlemskap kan få enorma konsekvenser för dagens ungdom. ”Vi ska leva med det här EU-medlemskapet i framtiden. Vi har förlorat den här omröstningen”.

I dag säger Anders Ygeman att det kanske inte blev precis lika illa som han trodde att det skulle bli. När klippet förs på tal skakar han på huvudet och skrattar till.

– När man ser det där klippet i dag låter jag möjligtvis aningen bitter.

Sverige gick med i EU och socialdemokraterna skickade Maj-Lis Lööw till Bryssel. Hon behövde en ersättare i riksdagen. Som av en slump var EU-skeptikern Anders Ygeman näst på tur in. Där blev han kvar fram till i höstas.

I dag bor han i en lägenhet i Årsta tillsammans med sina två barn och sin fru Elisabeth Brandt-Ygeman. Där har han bott i närmare 15 år. Årsta var resultatet av en kompromiss. Han själv är född och uppvuxen i söderort. Hans fru kommer från Norrort. De fick mötas någonstans i mitten.

– Jag är uppvuxen i en förort och identifierar mig starkt med den.

Än en gång börjar Anders Ygeman sjunga. Den här gången Ebba Grön.

”För så har det alltid varit här ute

Ingen jävel har brytt sig om oss

Man ska vara som en zombie, vara nöjd med sin lott

Och aldrig fråga om nåt”

– Låten kom när jag var nio år, men jag hörde den tio år senare och tyckte att den var extremt talande. Det var väl så. Man hängde runt, man gjorde inte så mycket.

Rastlösheten är inget problem längre. Han har familj och ett jobb där han aldrig kan vara helt ledig. Mobilen måste alltid vara på. I dag uppskattar han lugnet i området på ett annat sätt än han gjorde som rastlös tonåring i Hagsätra. Att lämna söderort helt var inget alternativ för Anders Ygeman.

Han vill kunna springa sina sju- kilometersrundor runt Årstaviken eller äta sina smörrebröd på Tre små svin. Det vill han inte göra någon annanstans. Han vill verkligen inte bo innanför tullarna.

Mardrömmen är att hamna norr om stan.

– En person från södra sidan flyttar inte till den norra. Jag hörde att fler invånare i söderort flyttar utomlands än till norrort. Jag vet inte om det stämmer, men jag kan förstå det.

Anders Ygeman tittar ut över torget. Det var länge sedan han var 18 bast och jobbade på Konsum i Högdalen. Han är inte lika ofta i Rågsved längre, men han håller sig kvar söder om Gullmarsplan. För bara ett par veckor sedan gick han på Klubb död. Stry Terrarie spelade ju på Nalen, och han har ju faktiskt spelat med både Ebba Grön och Imperiet. Det kan man faktiskt inte missa.

Anders Ygeman

Född: 17 juni 1970.

Från: Hagsätra.

Bor: Lägenhet i Årsta.

Gör: Inrikesminister i Stefan Löfvens regering.

Familj: Fru och två barn.

Håller på: Djurgårdens IF.

Fritid: Spelar fotboll i korpen och går på spelningar. Gillar att jogga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.