Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Andra branden på två år för Melker Andersson

För två år sedan brann Grill på Drottninggatan och i natt eldhärjades Restaurang Kungsholmen. Båda restaurangerna ägs och drivs av kockarna Melker Andersson och Danyel Couet. – Det känns trist, omtumlande och tråkigt och jag är lite förbannad, säger en nedstämd Melker Andersson till DN.se.

På lördagskvällen bröt en kraftig brand ut på Restaurang Kungsholmen vid Norr Mälarstrand i Stockholm. Ett hundratal restauranggäster fick evakueras och röken syntes över hela Riddarfjärden. Vad som orsakade branden är oklart, men restaurangens kockar säger att de upptäckte rökutveckling i ventilationssystemet vid 20.30-tiden. Brandförsvaret tror att branden startade i köket och att den sedan spred sig via ventilationen till taket.

– Räddningstjänsten fick bukt på branden vid 03-tiden i natt. Jag var i stan mellan krogarna och kom dit och tittade. Det är främst taket som har tagit skada. Själva krogen är intakt, men det har sprutats in mycket vatten i huset. Det var mindre åverkan på byggnaden än vad det var på Grill, säger Melker Andersson.

I november för två år sedan brann restaurang Grill på Drottninggatan, också den ägd av kändiskrögaren. Restaurangen var stängd och polisen misstänkte att branden var anlagd. Vittnen hade sett två personer springa från platsen, men ännu är ingen gripen.

Du har varit med om två bränder på relativt kort tid, har du utsatts för något hot?

– Jag har inte utsatts för något hot nu och det gjorde jag inte inför eller efter branden på Grill heller. Det är lite tidigt att spekulera i nattens brand - om det var en olycka eller om det var något annat. Polisen ska genomföra en teknisk undersökning inom kort. Man får vänta in den innan man kan dra några slutsatser.

Grill återinvigdes i februari 2008 efter omfattande renoveringsarbeten. Melker Andersson vet inte hur lång tid det kan dröja innan Restaurang Kungsholmen öppnar igen – om den gör det.

– Självklart finns en ambition att fortsätta att driva krog och om jag fick bestämma själv skulle vi öppna igen så fort som möjligt. Jag älskar mitt jobb. Men det är en fråga med många inblandade – försäkringsbolag, myndigheter och brandförsvaret. Det är för tidigt att säga vad som kommer att hända.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.