Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Andra kända tårtattacker

Jimmie Åkesson är inte den första som utsätts för ”tårtning” i Sverige. Här är andra kända tårtattacker.

• Den 7 mars 2001: Handelsministern Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulsen får var sin tårta i nacken vid en debattafton i Lund. Två personer döms till dagsböter för ofredande.
• Den 17 april 2001: Finansministern Bo Ringholm tårtas under sin sedvanliga budgetpromenad längs Drottninggatan. Organisationen ”Stockholms tårtbrigad” tar på sig attacken och en 21-åring döms till 30 dagsböter. Hovrätten höjer straffet till 70 dagsböter.
• Den 5 september 2001: Kung Carl XVI Gustaf får en tårta kastad rakt i ansiktet när han besöker Getteröns naturcentrum utanför Varberg. En 16-årig pojke döms till 100 dagsböter för ofredande.
• Den 12 februari 2003: Författaren Mikael Niemi klär ut sig till en gumma och trycker en gräddtårta i ansiktet på kollegan Bengt Pohjanen, i samband med premiärvisningen av Pohjanens nya film.
• Den 10 juni 1993: Ingen tårta, men väl en matlåda, får statsminister Carl Bildt kastad på sig på en restaurang i Gamla Stan. Den skyldige, en berusad 32-åring, beskriver attacken som helt oplanerad. Bildt klarar sig undan med nedsölade kläder och ett sår på kinden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.