Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Ändra lagen om andrahandshyror”

Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) tycker att även att den som bor i en bostadsrätt i andra hand ska kunna överpröva hyran hos hyresnämnden.
Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) tycker att även att den som bor i en bostadsrätt i andra hand ska kunna överpröva hyran hos hyresnämnden. Foto: Lars Epstein

Andrahandshyresgäster i bostadsrätt kan inte längre kräva tillbaka ockerhyror. Det vill bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) ändra på och uppmanar nu bostadsminister Mehmet Kaplan att ändra lagen.

DN har visat att andrahandshyresgästerna har de allra största boendekostnaderna av alla. Om man räknar bort amorteringar, som är ett slags sparande, betalar andrahandshyresgästen dubbelt så mycket per månad än den som lånar till en bostadsrätt.

Andrahandshyrorna har stigit kraftigt på senare år, inte minst sedan en ny lag 2013 gav bostadsrättsinnehavare rätt att ta ut betydligt högre hyror i andra hand.

Samtidigt avskaffades möjligheten för andrahandshyresgäster i bostadsrätter att begära återbetalning av överhyror i hyresnämnden.

Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) uppmanar nu regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) att se över lagstiftningen om uthyrning av privatbostäder från 2013 och även att ändra så att även överhyror i bostadsrätter kan återbetalas retroaktivt.

– Andrahandshyrorna i Stockholm är ett jätteproblem. Prioritet nummer ett är att möjligheten att kunna överpröva andrahandshyran i bostadsrätt kommer tillbaka, men jag anser att hela lagstiftningen måste ses över, säger Ann-Margarethe Livh.

I dag kan överhyror i bostadsrätt enbart krävas tillbaka från ansökningsdatum, men för hyresrätter finns möjlighet att begära återbetalning även bakåt i tiden. Ann-Margarethe Livh vill se samma regler vid uthyrning av hyresrätt och bostadsrätt.

DN har sökt bostadsminister Mehmet Kaplan för en kommentar.

Fakta.Prövning av överhyror

Den 1 februari 2013 ändrades lagstiftningen så att andrahandshyresgäster i bostadsrätt inte längre kan begära återbetalning av överhyror hos hyresnämnden.

Hyresgäst i bostadsrätt kan enbart begära återbetalning framåt i tiden.

Andrahandshyresgäster i hyresrätt kan fortfarande begära återbetalning av överhyror retroaktivt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.