Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ändrade domar för morden i Hallonbergen

En av de tidigare dömda frikänns från medhjälp till ett av de tre uppmärksammade morden på Karolinska vägen i Hallonbergen. En annan man som frikändes i tingsrätten döms nu för mord. Åklagarna, målsägandena och flera av de dömda hade överklagat tingsrättens dom.

En 25-åring sköts till döds på Karolinska vägen en januarikväll förra året och ett par i 40-årsåldern knivmördades i Hallonbergen sex veckor senare. Tingsrätten dömde tre för mordet i garaget, men hovrätten ändrar domen för en av dem som nu fälls för medhjälp. 

Läs mer: 22-åring döms till livstids fängelse för tre mord 

Också vad gäller de andra två morden gör Svea hovrätt ändringar. En av männen som fälldes för medhjälp frias nu för mordet på kvinnan och den yngsta gärningsmannen, numera 18 år, också fälls för mordet på mannen.

Det betyder att den nu 23-årige huvudmannen oförändrat döms till livstid i fängelse för mord i alla tre fall, grovt övergrepp i rättssak, två grova vapenbrott och en misshandel. En jämnårig gärningsman döms för mordet på mannen i paret, ett brott som beskrivs ha ett straffvärde på närmare 18 år i fängelse, men eftersom han var under 21 år vid tillfället blir det 14 år.

En annan nu 22-årig man döms för mordet i garaget och grovt vapenbrott till 12 år i fängelse, också där en straffrabatt på fyra år. En 21-åring döms till 10 års fängelse för medhjälp till mord och han som bara var 16 år vid tiden för mordet på mannen i paret döms till sluten ungdomsvård i 3 år.

Den 25-åring som sköts till döds den 22 januari var känd i Hallonbergen. Många visste också om att han tidigare avtjänat ett längre fängelsestraff. När han "kom tillbaka" till sitt område återupptog han kontakten med de flesta av sina gamla barndomskompisar.

I kompisgänget förekom så väl narkotika och vapen. Den 22 januari beslutade sig vännerna, mer eller mindre på den nu livstidsdömde 22-åringens uppmaning, att döda 25-åringen. Motivet är oklart, men uppenbart är att de hamnat i någon slags konflikt som sannolikt hade med narkotikaaffärer att göra.

Sex veckor senare attackerade en annan konstellation av gänget ett par i 40-årsåldern med bland annat knivar. Båda avled. Det visade sig att de tre morden hade ett samband – dels hade mannen i paret gjort iakttagelser som kunde kopplas till mordet på 25-åringen, dels hade de involverade haft gemensamma narkotikaaffärer. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.