Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

De sjöng för Ebba Åkerlund, 11

Ebba Åkerlund, 11, blev terrorattentatens yngsta offer. På lördagskvällen hyllades minnet av en kreativ och omtänksam flicka vid en konsert på Kulturhuset i Stockholm. Det blev en musikalisk resa från mörker till ljus.

Över 500 personer kom till den minneskonsert som hölls till Ebba Åkerlunds minne på lördagen. Entréavgiften gick oavkortat till stiftelsen Ebbas änglar, en stiftelse som Ebbas mamma Jeanette startade efter dotterns död.

– Jeannette startade stiftelsen för att hon vet att Ebba skulle ha gillat det, för att hon vet att Ebba hade velat att det ska spela roll att hon dog på det sätt hon gjorde, förklarade minneskonsertens konferencier Titti Schultz.

Stiftelsen verkar till förmån för barn i Sverige som saknar förutsättningar att utveckla sina talanger och ambitioner inom främst idrottslig och kulturella områden. Samtliga namnkunniga artister som uppträdde gjorde det till förmån för stiftelsen.

Inledde gjorde Oskar Nilsson som sjöng Ted Gärdestads ”Himlen är oskyldigt blå” – en låt som Ebba Åkerlund älskade från första gången hon hörde den. 

Alla musikstycken som framfördes under minneskonserten hade valts ut av Ebbas mamma – antingen för att Ebba tyckte väldigt mycket om dem, eller för att mamma Jeanette har fått en stark relation till dem efter att Ebba gick bort. ”Du lever inom mig”, sjöng till exempel Albin Johnsén och Mattias Andreassen på det sistnämnda temat.

Anders Ekborg framförde Christina Perris ”A Thousand years”.
Anders Ekborg framförde Christina Perris ”A Thousand years”. Foto: Hampus Andersson

Ebbas nära och kära, som enligt konferenciern var på plats men som valt att inte tala med media i dag, vill dock försöka lyfta blicken och se framåt.

– Familjens tankar går också till alla andra som på olika sätt drabbades av terrorattentatet, förhoppningen är att vi ska minnas tillsammans, men också att uppmärksamma den sammanhållning som gjort att vi kunnat resa oss tillsammans, sa Titti Schultz från den scen där artister som Janne Schaffer, Anders Ekborg, Lisa Ajax och Sylvia Vrethammar uppträdde.

 – Jag är hedrad över att få vara här, jag har egna döttrar och vet att kärleken är odödlig, sa Anders Ekborg, som framförde Christina Perris ”A Thousand years” från Twilightfilmerna.

Den bild på Ebba Åkerlund, där hon med mycket värme och charm skickar en slängkyss åt betraktaren och som publicerats vid flera tillfällen, fungerade som kärlekfull fond åt den känslofyllda minneskonserten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.