Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 00:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ankersjo-vill-bygga-pa-hojden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ankersjö vill bygga på höjden

Foto: Lars Lindqvist / DN
Det finns inte mycket mylla under naglarna på Stockholms ledande centerpartister. Gruppledaren Per Ankersjö och en grupp kring honom gjorde upp med det förflutna och kom in i fullmäktige vid förra valet.

Partiet har sedan dess bullrat mycket i stadsbyggnadsdebatten och profilerat sig som ett höghusparti. Det är inte för inte som Per Ankersjö har en väldig bild av New York bakom sin tjänstesoffa i en skrubb i Stadshuset.

– Vi står för annat också. Men visst, vi är ett parti som vill bygga tätt och högt i centrala lägen. Bygger vi inte på höjden kommer grönskan och parkerna att ta stryk, säger Per Ankersjö.

Han har gott hopp om att slippa sin undanskymda vrå efter valet eftersom Centerpartiet sedan i maj är med i den borgerliga alliansen igen.

– Vi hade ett bra samarbete även tidigare och vi är i huvudsak överens med de andra borgerliga partierna om skolan och äldreomsorgen, säger Per Ankersjö, som på skolområdet gärna vill lyfta frågan om skolmaten och även göra maten till en del av pedagogiken.

Det är på stadsbyggnadsområdet som partiet har en egen tydlig profil. Ingen politiker i Stockholm har på senare tid fått så mycket skäll för att vara okänslig höghuskramare i olika debatter som Per Ankersjö.

Han tycker att andra partier ofta visat feghet genom att lyssna för mycket till lokala opionioner och håller inte alls med Folkpartiet om att stadens silhuett är livsviktig att bevara.

– Slussen är ett bra exempel. Vi tycker inte att några hundra protesterande kulturarbetare ska styra ombyggnaden. Om man hela tiden letar efter kompromisser blir det inte bra, säger Per Ankersjö, som anser att Slussen i framtiden ska vara en mötesplats med båttrafikterminal och med många nya hus.

Han ger inte heller något för kritiken mot höga hus för att det blåser kring dem. Moderna skyskrapor är inte samma "vindsnurror" som 60-talshus.

Per Ankersjö hade svåra problem med diskbråck förra året. Han tycker att de erfarenheter han fick av vården då stöder hans åsikt om hur offentlig välfärd ska skötas i praktiken.

– Vi är starkt positiva till privata utövare och anser att det är viktigt att den som driver en skola eller ett vårdboende får göra vinst, klargör Per Ankersjö.

I hans framtidsscenario finns det inga kommunala skolor, förskolor eller vårdinrättningar. Allt utförs av andra aktörer än kommunen. För att det ska fungera krävs metodisk granskning av alla utförare.

– Det ska skrivas bra avtal som följs upp. Den som inte sköter sig sparkas ut. I dag är man lite för försiktig när det börjar gå snett på till exempel en förskola, säger Per Ankersjö.

Centerns viktigaste vallöften

1 Skapa fler bostäder och rädda stadens parker genom att bygga mer på höjden.
2 Storsatsning på parker och träd - 1 000 nya träd i innerstaden.
3 Rabatt på boendeparkering och trängselskatt för miljöbilar. Höjd trängselskatt för alla andra.
4 Bygg ut tunnelbanan och bygg en central för båtbussar vid nya Slussen.
5 Bättre företagarklimat ska ge större andel privata utövare i förskola, skola, vård och äldreomsorg.

Fakta Per Ankersjö

Ålder: 39 år.

Bor: Hyresrätt på Södermalm.

Bakgrund: Ordförande i Centerns ungdomsförbund i Stockholm på 90-talet. Kommunpolitiskt aktiv i Vaxholm. I slutet av 90-talet blev han radioprofil i den privata lokalradion. Efter valet tillfrågad om han ville förnya partiet i Stockholm. Sedan 2006 gruppledare och Centerpartiets ende ledamot i kommunfullmäktige.

Intressen: Goda viner, god mat och motion modell Friskis & Svettis. Hoppar gärna in som radiopratare.

Favoritplats i Stockholm: Vitabergsparken med grönska, nytt och gammalt på samma ställe.

C:s viktigaste vallöften

1. Skapa fler bostäder och rädda stadens parker genom att bygga mer på höjden.
2. Storsatsning på parker och träd - 1.000 nya träd i innerstaden.
3. Rabatt på boendeparkering och trängselskatt för miljöbilar. Höjd trängselskatt för alla andra.
4. Bygg ut tunnelbanan och bygg en central för båtbussar vid nya Slussen.
5. Bättre företagarklimat ska ge större andel privata utövare i förskola, skola, vård och äldreomsorg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.