Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anmarkningar-mot-krogar-efter-helgtrangsel/

STHLM

Anmärkningar mot krogar efter helgträngsel

Det varma vädret lockade ut många stockholmare i helgen och nu väntar både vårvärme och nya helger.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vårsolen lockade ut stadsborna i helgen – trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Fem krogar fick anmärkningar av miljöförvaltningen då lokalerna var för packade med folk.

– Det var folk som satt och flinade och sa att de hade flockimmunitet, säger Viktor Adolphson, som var fotpatrullerade polis på Södermalm i lördags kväll, om några av de krogbesökare han mötte.

Att undvika trängsel är ett budskap som Folkhälsomyndighetens upprepat gång på gång de senaste veckorna. Men alla följer inte rekommendationerna.

Under helgen rapporterades det bland annat om trängsel vid Nytorget på Södermalm och Stureplan på Östermalm i Stockholm.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, menar att ”folk har slappnat av”.

– Vi måste hålla ut och undvika att träffas på det sättet, sade hon i helgen och syftade på det myllrande utelivet i centrala Stockholm.

I helgen gjorde miljöförvaltningen 29 inspektioner på restauranger, barer och caféer runt om i Stockholm. Fem av dem fick anmärkningar.

– Det handlar framför allt om att det är för tätt mellan bord och stolar. Man måste öka avstånden mellan gästerna när de sitter. Det kan vara svårt att tolka reglerna. Vi går på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och då handlar det om en armslängds avstånd, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Smittskydd Stockholm har gått ut med informationen att man bör hålla två meters avstånd.

– Ju längre avstånd vi håller till varandra desto bättre, säger Peter Brådenmark.

Totalt har miljöförvaltningen gjort 210 inspektioner sedan 7 april. Vid dessa har 33 restauranger fått anmärkningar.

– När vi gör våra återbesök har de vidtagit åtgärder, de vill göra rätt, säger Peter Brådenmark.

I lördags hade miljöförvaltningen sex inspektörer ute på stan. De gick sina rundor i par om två och två.

– Vi gör prioriteringar. Vi var på Södermalm där vi vet att det är krogtätt. Tidigare har vi även varit i innerstan och i ytterområdena och tittat, säger Peter Brådenmark som samtidigt betonar stockholmarnas egenansvar.

– Vi som medborgare har ett stort ansvar, blir man insläppt måste man också själv ta hänsyn, betonar han.

”Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster” skrev polisen på Södermalm i ett flitigt delat Facebook-inlägg på söndagen.
Foto: Polisen

Än så länge har ingen krog tvingats stänga på grund av upprepade anmärkningar från miljöförvaltningen. Det är smittskyddsläkaren i Region Stockholm som i samråd med miljöförvaltningen beslutar om eventuella åtgärder.

Linus Nilsson är polis på ordningsenheten i Stockholm, han arbetade i lördagskväll och kunde då konstatera att folk inte alltid höll avstånd.

– På väldigt många ställen samlas alldeles för många människor. Direktiven följs inte på så många ställen som det borde göras, tyvärr.

Linus Nilsson berättar att känner till att det finns krogar som räknar hur många gäster som kommer in.

– Problemet är de som helt struntar i reglerna, det är helt tjockt på vissa ställen, säger han och nämner att bland annat restauranger, barer och caféer i närheten av Medborgarplatsen har ögonen på sig.

– Det är framför allt mycket folk på Folkungagatan och på någon krog vid Nytorget, säger Linus Nilsson och fortsätter.

– Det blir inga konsekvenser om man inte följer restriktionerna. Många tror att det är polisens ansvar att se till att restriktionerna följs, men det är faktiskt miljöförvaltningen som har tillsynsansvar.

För Linus Nilsson och hans kollegor kan trängseln vara ett bekymmer om de ska göra ett ingripande.

– Vi vill ju inte heller gå in på en fullpackad krog och det blir stök där inne, de har anpassat sin verksamhet för 50 men det är 200 personer där inne och så ska vi in i den miljön och arbeta. Det blir ett arbetsmiljöproblem för våra patruller. Vi är inte så många poliser och de som finns måste man vara rädd om.

Viktor Adolphson var fotpatrullerade polis på Södermalm i lördags kväll.

– Det var folk som satt och flinade och sa att de hade flockimmunitet. Några andra fånade sig, de höll om varandra och firade som man gör för ett mål i fotboll, det var signaler som andades att man inte tar saken på allvar, säger han och fortsätter:

– De tror kanske inte att de är odödliga, men många kanske inte kan relatera till den här sjukdomen och tror att den bara drabbar äldre. Det har varit prat om att kurvan plattas ut och då kanske man vaggas in att vi har lyckats, det är inte omöjligt att sånt spelar in.

Läs mer: Tegnell: Skulle vara mer bekymrad om det regnade och folk umgicks inomhus

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt