Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anna-konig-jerlmyr-m-sa-ska-bostadskrisen-i-stockholm-losas/

STHLM

Anna König Jerlmyr (M): Så ska bostadskrisen i Stockholm lösas

Nya bygglösningar kan vara en del av lösningen i bostadskrisen, tror finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Anette Nantell

Flexibla lägenheter, kollektiva boenden och en omvandling av kontor i centrala Stockholm till boenden. Så vill Moderaterna i Stockholms stad lösa bostadskrisen. 

– Vi behöver tänka nytt. Vi är så fokuserade på kvadratmeter i dag, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Ingången ligger på första våningen. Året är 2019. Men den 34 kvadratmeter stora visningslägenheten ligger på våning 72, år 2025. Prototypen ger en bild av hur bostäderna i Tellus Towers kommer se ut när de två tornen vid Telefonplan är klara. Byggfilosofin går ut på att skapa flexibla bostäder, med funktioner som gör att lägenheterna inte behöver vara lika stora.

– Det här visar på ett smartare sätt att möta behoven som finns i Stockholm. Att bygga på mindre kvadrat men mer funktionellt, säger Anna König Jerlmyr (M) medan hon flyttar en av rummets väggar för att göra plats för sängen, som fälls ut från väggen.

Precis som tidigare vill Moderaterna i Stockholm Stad att man på nationell nivå hittar överenskommelser över blocken när det gäller bostadspolitiken. Partiet vill också att amorteringskravet och bolånetaket ses över. Men Anna König Jerlmyr, menar att nya sätt att bygga också är en del av lösningen.

– I linje med det vill vi säkerställa att vi får fler kollektivboenden där man har en yteffektiv egen del och gemensamma sociala umgängesytor. Det kan vara ett sätt att möta det stora behovet av nya bostäder. 

Hon ser mindre, men smartare boenden som ett sätt att få ner hyrorna.

– Vi behöver fler boenden som ett vanligt hushåll eller en ung person kan köpa eller hyra. I ett kollektivboende kan man med bostadsbidrag komma ner i en hyra på under 3.000 kronor. Det är den enda boendeformen där jag sett den typen av hyresnivåer.

Visningslägenheten har flera rörliga väggar, som gör att planlösningen blir flexibel. Foto: Anette Nantell

I jakten på fler bostäder vänder partiet också blicken mot kontorsfastigheter i centrala Stockholm. Moderaterna har bett fastighetsägare se över hur mycket lokalerna används under en vanlig arbetsvecka. Svaret: Bara tio timmar, en fjärdedel av tiden, enligt Anna König Jerlmyr.

Därför vill partiet undersöka möjligheten att omvandla vissa kontor till övernattningslägenheter.

– Kontorslokaler används inte på ett tillräckligt effektivt sätt i dag. Tänk alla tusentals kontor som finns i city. Om man kunde använda en liten del skulle vi kunna frigöra väldigt många bostäder.

Hur många räknar ni med?

Det är svårt att säga exakt, men skulle vi bara kunna använda tio procent av kontoren skulle det vara ett betydande antal.

Är det här genomförbart?

– Det är i dag svårt enligt lagstiftning och regelverk att få till något sånt här. Där måste regeringen göra ändringar. Vi kan bland annat se över detaljplaner och titta på hyresregleringen. Det handlar också om olika brandföreskrifter, säger Anna König Jerlmyr.

Hon lyfter fram att liknande modeller använts tidigare. Under hennes tid som riksdagsledamot fanns både dusch och bäddsoffa på kontoret.

– Tidigare ledamöter hade haft ett kombinerat kontor och boende där. Under en lång tid var det deras bostad.

Samtidigt poängterar Anna König Jerlmyr att omvandlingen inte är en långsiktig lösning på bostadskrisen. Att göra om kontor till övernattningslägenheter skapar inte heller boendetyper som passar för alla. 

Lägenheterna som frigörs är inte speciellt lämpade för barnfamiljers behov. Det handlar snarare om bostäder för veckopendlare och arbetskraft som precis flyttat till Stockholm. 

– Vi måste hitta flera sorters lösningar som på kort sikt skapar bostäder. Kollektivboenden och kontorsplatser är en del av detta. Jag tror vi måste fundera på vad som är viktigast och många ser nog lägenhetens läge och funktion som viktigare än till exempel antalet kvadratmeter eller tillgång till fönster. 

För att lösa kompetensförsörjningen i Stockholm behöver politiken göra det enklare för utländska talanger att få tag i en bostad, menar Anna König Jerlmyr. Foto: Anette Nantell

Anna König Jerlmyr pekar också på kompetensförsörjningen för Stockholmsföretagen som ett problem som kräver nya bostadslösningar. Politiken behöver därför göra mer för att odla och behålla unga talanger i staden, menar hon. Allra viktigast är däremot att locka fler till att flytta till Stockholm.

– Våra företag måste ha möjlighet att rekrytera kompetent personal här. Det är en del i att säkerställa att våra bolag stannar i Stockholm och inte flyttar utomlands. 

Prislappen kan bli dyr om inget görs för att underlätta boendesituationen för unga talanger som får jobberbjudande i staden, menar hon.

– Städer växer inte om de inte har tillgång till humankapital. Det kostar mycket för Sverige i förlorade intäkter om vi inte löser boendesituationen.

Partiet öppnar därför för talangbostäder, en slags studentbostad 2.0, som Anna König Jerlmyr beskriver det. 

I stället för att tilldelas bostad genom ett kösystem får talangerna som flyttat till Stockholm för arbete erbjudande om tillfälliga hyreskontrakt utan besittningsskydd.

– Vi jobbar med fastighetsägare för att se om detta går att genomföra. Syftet är att ingen ska behöva tacka nej till arbete inom branscher med kompetensbrist bara för att det inte finns någon bostad, säger Anna König Jerlmyr.

Läs mer: Färre bostäder till allmännyttan 

Läs mer: Bara varannan planerad bostad byggs – Stockholm uppfyller inte målen 

Läs mer: Isabelle, 23: ”Omöjligt att ha råd med en kontantinsats” 

Läs mer: Två av tre unga behöver föräldrarnas hjälp vid bostadsköp