Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anna-konig-jerlmyr-m-vi-ar-beredda-att-se-over-allt-stod-till-de-judiska-forsamlingarna/

STHLM

Anna König Jerlmyr (M): Vi är beredda att se över allt stöd till de judiska församlingarna

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Mickan Palmqvist

I kväll, torsdag, talar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), på en chanukka-fest på Norrmalmstorg. 

– Jag kommer att citera den kända rabbin som Hillelskolan är uppkallad efter: ”Om inte nu, när? Om inte jag, vem?”.

Emma Bouvin
Rätta artikel

Klockan 17 på torsdagen inleds chanukka-firandet på Norrmalmstorg i Stockholm. Det är ljusets högtid för judarna och den pågår i åtta dagar, då man varje dag tänder ytterligare ett ljus i den klassiska åttaarmade ljusstaken. I dag är det dags för ljus nummer fem.

En av talarna under firandet är Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

– För mig är det viktigt att finnas på plats ikväll för att visa mitt stöd för judiska minoriteten. Att stå upp tillsammans, stå upp för deras rätt till trygghet och säkerhet i Sverige. Det är ett firande, början av deras julfirande och många barn kommer att delta. För mig är det viktigt att visa närvaro från politiskt håll, säger Anna König Jerlmyr.

Hon tycker att det under en längre tid har saknats handlingskraft för att stoppa förföljelsen av den judiska minoriteten.

– De är förföljda och lägger mycket medlemspengar på säkerhet. Vi behöver ta ansvar för att de ska kunna leva skyddat i Stockholm och i Sverige. Vi får i dag inte stödja dem enligt lagstiftningen, det ses som otillbörligt gynnande och det är inte jag tillfreds med. I första hand handlar det för mig om att hjälpa dem få mer säkerhetsfinansiering. De får lägga pengar på pansarglas i stället för på aktiviteter för barn och unga och det är inte rimligt.

De får lägga pengar på pansarglas i stället för på aktiviteter för barn och unga och det är inte rimligt.

Anna König Jerlmyr kommer i sitt tal att citera rabbin Hillel.

– Om inte nu, när? Om inte jag, vem? Nu är det upp till oss som styr i dag. Vi måste visa att vi är beredda att tillföra det stöd som den judiska minoriteten behöver.

Läs mer: Larm: Överläkare trakasserar judiska kollegor 

Aron Verständig är ordförande för Judiska församlingen och kommer också att tala under torsdagens firande. Han säger till DN att en ny EU-rapport om antisemitism släpps snart och att han har tittat på den i förhand.

– Uppemot 90 procent av de svenska judarna som svarat anser att antisemitismen i samhället har ökat senaste fem åren. Det är den situationen vi befinner oss i. Det Socialdemokraterna gjorde bra var att ge ett extra verksamhetsbidrag till den judiska skolan i Stockholm, vi hoppas att de grönblåa ska fortsätta med det, säger Aron Verständig.

Anna König Jerlmyr säger att hon inte tror det var en slump att Barack Obama underströk problemen med antisemitism under sitt Sverigebesök.

– Jag hade väntat mig ett paradigmskifte efter det, men det uteblev. Vi får signaler både från äldre och yngre och det är fullständigt orimligt att det sker i vår stad, säger hon.

– Vi är beredda att se över allt stöd till de judiska församlingarna. Om det innebär extra verksamhetsstöd är vi absolut öppna att fortsätta med det. Men också andra saker.