Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anna-starbrink-om-badtrangseln-jatteorolig-for-vad-det-kan-leda-till/

STHLM

Anna Starbrink om badträngseln: ”Jätteorolig för vad det kan leda till”

Smedsuddsbadet i Stockholm på torsdagen.
Smedsuddsbadet i Stockholm på torsdagen. Foto: Roger Turesson

Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) är mycket oroad för att trängseln vid Stockholms badplatser kan leda till en ny våg av covid-19 i slutet av sommaren. 

Hon är frustrerad över att regionen inte har några verktyg för att hindra människor från att trängas. 

– Jag skulle önska att regeringen tog tag i den här frågan, säger hon till DN. 

Under de senaste veckorna har Stockholms parker och badplatser fyllts av människor. Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockolm är mycket bekymrad för att stockholmarna, framför allt i yngre åldrar, tycks följa rekommendationerna för att hindra spridningen av covid-19 allt sämre i sommarhettan. 

– Jag är jätteorolig för vad detta kommer att leda till. Det är väldigt mycket folk som trängs och det gör verkligen att pandemin kan få ny fart, säger hon till DN. 

DN har talat med några av de många som besökt Stockholms badplatser. En av dem sade sig inte vara orolig för trängseln och menar att han säkert redan haft covid-19. 

Vad tänker du om ett sådant resonemang? 

– Ja, men det är mänskligt att tänka så, vi är väl hur less som helst på det här allihopa. Men det hjälps inte, vi måste fortsätta. Jag har tidigare tänkt på att uthållighet skulle bli svårt för oss. Det är jobbigt att göra detta, men om vi inte gör det så blir priset väldigt högt i form av flera sjuka och människoliv. 

Anna Starbrink säger också att det tycks vara unga som har svårast för att hålla sig till rekommendationerna. Hon tror att de yngre inte ser sjukdomen som ett hot för sig själva.

– Man är ung och frisk och tänker att det är inte så farligt för just mig. Så kanske det är, men det handlar om respekt, empati och solidaritet med många andra, de äldre som isolerat sig i många månader nu. Jag tror att många unga kommer klara sig men det är för andras skull vi gör det här.

Till skillnad från trängseln på uteserveringar, som diskuterats flitigt under våren, har regionen inga juridiska verktyg att ta till för att stoppa trängsel i parker och på stränder. Förbudet mot folksamlingar på över 50 personer gäller inte i parkerna. Anna Starbrink säger att hon är ”väldigt frustrerad” över bristen på möjligheter att hindra trängseln. 

Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).
Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L). Foto: Magnus Hallgren

– Jag skulle önska att regeringen tog tag i den här frågan för att se om det finns någon möjlighet att minska trängseln vid stränder och kajer. Jag föreställer mig att det ser likadant ut runt om i Sverige, på populära turistorter och fina platser. Det vore bra om man kunde ta ett nationellt grepp kring detta, säger hon.

Folkhälsomyndigheten har gjort prognoser för hur epidemin kan komma att utvecklas de senaste månaderna, i relation till hur svenskarnas beteende förändras. Myndigheten förväntar sig att ett scenario med ökad kontakt mellan människor kommer att ge en ökad mittspridning i alla regioner. I Stockholm tros dock den eventuella nya vågen bli mindre än i exempelvis Skåne som har haft mindre smittspridning än Stockholm.

På fredagen sade Johan Bratt, chefsläkare i region Stockholm, att läget inom vården är ansträngt men under kontroll. Fler vårdplatser är bemannade på Stockholms akutsjukhus i år än vid samma läge förra året, sade han i ett uttalande. 

Anna Starbrink är oroad för att sjukvården i regionen är utmattad och kommer få det tufft om smittspridningen ökar igen. 

– Sjukvården har visat en enastående förmåga att klara av det här, men det tär verkligen på krafterna och jag är orolig för uthålligheten för personalen som har arbetat extremt hårt under våren, säger hon.

Som förälder till barn som befinner sig i sommarens Stockholm har man också ett ansvar att se till att de följer rekommendationerna, menar Anna Starbrink. 

– Jag är själv tonårsförälder, man har ett ansvar att prata med sina barn och säga att det är viktigt att hålla avstånd och påminna om varför det är viktigt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt