Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-08-20 14:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anna-starbrink-personalbostader-ska-locka-folk-till-varden/

STHLM

Anna Starbrink: Personalbostäder ska locka folk till vården

01:09.

DN träffar sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink från Liberalerna i hennes favoritpark på Södermalm.

Den akuta bostadsbristen i Stockholm är en av orsakerna till den personalbrist som leder till hundratals stängda vårdplatser. Det säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) som nu vill utöka det fåtal personalbostäder som sjukhusen har.

Mia Tottmar
Rätta artikel
Val 2018

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink ser en direkt koppling mellan vårdkrisen och bostadsbristen.

– Det är helt rimligt att vi har etableringsbostäder för de människor vi behöver, säger hon.

Personalbostäder med förstahandskontrakt ser hon däremot problem med.

– Det innebär att man blir lite livegen hos arbetsgivaren. Men om vi kan erbjuda ett kortare kontrakt, kanske ett år, får de som vill jobba i vården i Stockholm en chans att testa om de trivs och tid att söka efter en bostad.

Själv bor Anna Starbrink mitt på Södermalm, i Södra stationsområdet, och har valt att ses bland gungorna och klätterredskapen i Timmermansparken.

– Det här är mina hoods, här har jag suttit mycket med min buckliga kaffetermos. Den här parken är en liten pärla.

Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd
Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd Foto: Nicklas Thegerström

Nu tycker barnen, åtminstone sonen som har blivit tonåring, att det finns intressantare platser att hänga på än en lekpark. Men en tradition som lever kvar är gemenskapen i det kollektivhus Anna Starbrink bor i, ett stenkast från parken.

– Vi äter middag tillsammans fyra dagar i veckan. Var fjärde vecka är det min tur att laga mat, 90 portioner. Det spar jättemycket tid, säger hon.

Anna Starbrink kommer från Orsa i Dalarna – ”en riktig lantis” – och trivs med pulsen i storstaden.

– Det finns en väldig öppenhet här på Södermalm, samtidigt som det är Stockholms mest segregerade stadsdel. Vi måste sträva efter en blandad stad, säger hon.

Det finns en väldig öppenhet här på Södermalm, samtidigt som det är Stockholms mest segregerade stadsdel.

Några hundra meter från parken ligger Södersjukhuset, ett av Stockholms akutsjukhus dit köerna denna sommar har varit långa och överbeläggningarna ansträngande för både patienter och personal. Samtidigt har patienterna varit få på Karolinska Solnas akutmottagning.

Är inte det en konstig ordning, fullpackat på SöS, S:t Göran och Danderyd och glest på Nya Karolinska?

– Vi har haft en väderkris i sommar som vi aldrig har sett maken till – och vi har kört patienter till Solna också. Nej, inte så många, men NKS ska vara ett högspecialiserat sjukhus för de allra svårast sjuka, säger Anna Starbrink.

Läs mer: Erika Ullberg: ”Det är provocerande att NKS inte är byggt för sjukvård”

Hon svarar tveklöst ja på frågan om det är bra med en fredad intensivakut i ett läge där övriga sjukhus går på knäna.

– Ja. Annars skulle flödet till akuten störa den högspecialiserade vården.

Däremot är Anna Starbrink positiv till att Nya Karolinska ska se över den kritiserade modellen med värdebaserad vård.

– Men det ska inte vara något politiskt tyckande, vi ska inte styra i detalj. Ingen av oss politiker är kompetent att tala om hur man ska leda ett sjukhus.

– Det ska inte vara något politiskt tyckande, vi ska inte styra i detalj. Ingen av oss politiker är kompetent att tala om hur man ska leda ett sjukhus, säger Anna Starbrink
– Det ska inte vara något politiskt tyckande, vi ska inte styra i detalj. Ingen av oss politiker är kompetent att tala om hur man ska leda ett sjukhus, säger Anna Starbrink Foto: Nicklas Thegerström

År 2050 räknar landstinget med att det bor ytterligare en miljon människor i Stockholmsregionen. Det vill Anna Starbrink möta genom att bygga ut – framför allt de stora akutmottagningarna men även närakuter och vårdcentraler.

Men just nu är 1.200 vårdplatser stängda på grund av personalbristen. Hur ska ni få tag i personal?

– Det krävs stora förändringar. Vi bygger ut och bygger om för en bättre arbetsmiljö. Vi betalar landets högsta löner, men jag vill ha större löneskillnader. En erfaren sjuksköterska ska ha bättre betalt än en nyutexaminerad.

Hon talar också om etableringsbostäderna samt att vidareutbildningen till specialistsjuksköterska, som sker på arbetstid, har skalats upp.

Men det nya sjukhus söder om innerstan som allianspolitikerna har talat om i några år finns det inga konkreta planer för. Inte heller för att privatisera ytterligare ett av landstingets sjukhus.

– Det finns ingen majoritet i fullmäktige för det. Men jag vill förlänga avtalet med Capio om att driva S:t Göran, som är det sjukhus som har de mest nöjda patienterna och den mest nöjda personalen, säger Anna Starbrink.

Hon anser att all vård som inte kräver sjukhusvistelse ska vara öppen för privata alternativ.

– Det blir fler vårdval. Det är ett vallöfte från mig att vårdval ska införas för äldre, inom geriatriken.

Ett annat vallöfte är att alla ska ha rätt att välja en fast, namngiven, husläkare – inte som i dag när man bara har rätt att välja vårdcentral eller husläkarmottagning och i ett värsta scenario får träffa en ny läkare vid varje besök.

– Jag tror att det är viktigt med kontinuitet, både för patienter och för läkare, säger Anna Starbrink.

Också primärvården ska byggas ut, även om ny statistik visar att tillgängligheten ökar. Våren 2018 fick 94 procent av patienterna träffa en läkare inom 7 dagar, vilket den nationella vårdgarantin kräver. Stockholms läns landsting är näst bäst i Sverige, efter Gotland.

Landstingets egna, hårdare, krav på ett läkarbesök inom 5 dagar uppfylls i 92 procent av fallen, en ökning med fem procentenheter på ett år.

– Det ser bra ut, även om det finns vårdcentraler som behöver vässa sig, säger Anna Starbrink.

– Närakuterna är en succé. Folk hittar dit, många hittar rätt i vården, säger Anna Starbrink
– Närakuterna är en succé. Folk hittar dit, många hittar rätt i vården, säger Anna Starbrink Foto: Nicklas Thegerström

Men det hon är mest stolt över är närakuterna. I dag finns nio närakuter, nästa år öppnar den tionde, i närheten av S:t Görans sjukhus. Och det finns planer på två till, utanför innerstan.

Läs mer: Mycket står på spel i ”det glömda valet”

– Närakuterna är en succé. Folk hittar dit, många hittar rätt i vården, säger Anna Starbrink.

Hon är inte lika nöjd med det område – kollektivtrafiken – som allianskollegan Kristoffer Tamsons (M) sköter, även om Stockholm i förra veckan utsågs till näst bästa kollektivtrafikstad i världen av det internationella kollektivtrafikorganet UITP (Singapore är bäst).

Pendeltågskaos, överfulla perronger och skenande rulltrappor.

Citybanans rulltrappor är en praktskandal, det är uppenbart slarvigt och fusk med så dåligt material att det sätter hela pendeltågstrafiken ur spel.

– Citybanans rulltrappor är en praktskandal, det är uppenbart slarvigt och fusk med så dåligt material att det sätter hela pendeltågstrafiken ur spel. Vi måste vara mer på tårna, säger Anna Starbrink. 

Kollektivtrafiken måste präglas av tillförlitlighet och trygghet, anser hon, möjligheten att röra sig i länet är en frihetsfråga.

– Jag åker ofta pendeltåg och det är inte alltid så trevligt längst ut på linjerna.

Trafikpolitik, menar Anna Starbrink, handlar ofta om de stora visionerna.

– Vi måste lägga mer fokus och energi på att vårda det vi har. Om vi ska lyckas omvända de inbitna bilisterna kan vi inte bara hemfalla åt visioner.