Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/anne-sofie-von-otter-kanns-valdigt-bra-att-bennys-namn-finns-kvar/

STHLM

Anne Sofie von Otter: Känns väldigt bra att Bennys namn finns kvar

Anne Sofie von Otter talar vid invigningen av Benny Fredrikssons torg i Stockholm. Foto: Jonas Lindkvist

Operasångerskan Anne Sofie von Otter är van vid applåder, men frågan är om hon har fått några mer värmande än de hon fick på fredagseftermiddagen.

Rätta artikel

Det var inte självklart för Anne Sofie von Otter att medverka vid programmet då Benny Fredrikssons Torg invigdes i Stockholms city, 14 månader efter makens bortgång.

Anne Sofie von Otter tackade å familjens vägnar för att Stockholms stad hade sett till att Benny Fredriksson fått ett eget torg. Hon sa att hon var övertygad om att maken hade varit stolt.

 – Det känns väldigt bra att Bennys namn finns kvar som en beständig del av Stockholm, en stad som han älskade så mycket. Vårt barnbarn Ivar som är ett och ett halvt år växer upp i en tid av sociala medier och han kanske kommer att tycka att det är bra att det finns en reell plats där han kan känna stolthet över sin farfar och då slippa använda de sociala medierna och eventuellt läsa sådant som inte längre borde stå där, sa von Otter.

Kanske ska jag inte säga det. Jo, det ska jag, sa hon och tog sats:

– När Ivar är vuxen ska han inte behöva se Aftonbladets rubriker och artiklar. Aftonbladet bör ha den goda smaken att plocka bort dem nu, sa sångerskan och möttes av starka applåder från de cirka 200 personer som samlats på stadens senast namngivna torg utanför Stadsteaterns sceningång. 

Foto: Jonas Lindkvist

I publikhavet syntes större delen av Stockholms skådespelarelit: Yvonne Lombard, Helena Bergström, Philip Zandén, Peter Haber, Ann Petrén, Lena T Hansson, Albin Flinkas, Leif Andrée, Jan Mybrand, Katarina Ewerlöf med flera.

Anne Sofie von Otter berättade hur enormt stolt hon var över makens gärning som vd, parkteaterchef, regissör, ensemblechef, skådespelare, statist och inte minst rockvaktmästare. Han började på sin 16-årsdag och ägnade 42 år av sitt liv åt Stadsteatern.

– Det här är en dag som man är glad och stolt över att få vara med om och samtidigt är det tråkigt och emotionellt för att han inte finns längre. Det känns väldigt bitterljuvt att stå här i dag. Benny hade gillat att se sitt namn på väggen. Han var väldigt stolt över sitt arbete, säger operasångerskan när DN får en pratstund med med henne efter ceremonin.

Var det självklart för dig att stå här på scenen i dag?

– Nej, jag väntade i det längsta med att bestämma mig. Det var inte säkert att jag skulle orka, men jag gör det för Benny. Han var själv så bra på att hitta ingångar hur det än kändes. Jag har lärt mig jättemycket av honom.

Förutom Anne Sofie von Otter talade förra kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (L), som arbetade med Benny Fredriksson i 16 år. Hon underströk att det nya torget inte är en plats för sorg utan för inspiration från en unik människa och ett unikt livsverk. Hon sa att det var omöjligt att värja sig från Fredrikssons entusiasm.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), som på fredagseftermiddagen förrättade sin första namnskyltsinvigning, sa i sitt tal att vi i Stockholm är stolta över vår Stadsteater, ett flaggskepp i Stockholms kulturliv. 

 – Benny Fredriksson medverkade till Stadsteaterns utveckling. Hans minne kommer att leva vidare, sa finansborgarrådet innan hon ryckte i ett snöre och vips syntes skylten till åskådarnas förtjusning.

Benny Fredrikssons Torg 5 är från och med nu Stadsteaterns officiella adress.

Läs mer: Anne Sofie von Otter: Ville åka hem för att Benny skulle få vård