Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 12:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/annu-en-haktad-for-mordplaner-pa-advokat-i-stockholm/

STHLM

Ännu en häktad för mordplaner på advokat i Stockholm

Det var i september 2019 som advokaten Henrik Olsson Lilja besköts nära sitt hem i centrala Stockholm.
Det var i september 2019 som advokaten Henrik Olsson Lilja besköts nära sitt hem i centrala Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

En 18-årig man har häktats i sin utevaro av Stockholms tingsrätt, misstänkt för stämpling och förberedelse till mord på advokaten Henrik Olsson Lilja i Stockholm hösten 2018.

TT Text

Sedan tidigare är en kvinna och en annan man häktade i samma ärende, på samma brottsmisstankar.

Den advokat som de tre misstänks ha planerat brott mot utsattes för ett mordförsök hösten därpå, den 6 september 2019. Han sköts då med ett skott i buken i närheten av sin bostad på Kungsholmen i Stockholm. 

En 54-årig man dömdes i mitten av april till tolv års fängelse för det mordförsöket. Han har överklagat domen till Svea hovrätt.

Henrik Olsson Lilja har tidigare uppgett att han har haft en hotbild mot sig – något som han också togs upp i förhör med polisen efter attacken vid hans hem. Han hade då vid flera tillfällen anmält den nu häktade kvinnan och även ansökt om besöksförbud för henne.