Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ännu en Hallundarånare åtalad

Ännu en Hallundarånare, den åttonde i ordningen, åtalades på måndagen för grovt rån.

Den nu åtalade 28-åringen är storebror till den rånare, som hittills fått det längsta straffet för rånet i Hallunda, sju år. Dagen efter att hans bror togs av polis flydde 28-åringen till Turkiet, där han greps i våras.

Kammaråklagare Nils Lundbergs främsta bevis är en DNA-träff och ett fingeravtryck. I en av de fyra bilar som användes vid rånet hittade polisen ett hårstrå som vid topsning av 28-åringen — DNA-prov som tas från munnens slemhinna — visade sig komma från honom.

- DNA-provet visar med högsta tänkbara sannolikhet, så kallad 4 +, att det kommer från 28-åringen. Bilen var en grå Mercedes som stod parkerad på tvärs vid Hallundaavfarten för att hindra värdetransporten att backa, säger Lundberg till TT.

28-åringens fingeravtryck återfanns på en kartong för sprängramar, som polisen hittade i baksätet på en av de andra Mercedesbilar som rånarna lämnade på brottsplatsen.

- Dessutom anser jag att hans brors deltagande i rånet smittar av sig på 28-åringen, liksom det faktum att han lämnade landet samtidigt som hans bror greps, säger Lundberg.

Hallundarånet i augusti 2005 är det mest spektakulära och välorganiserade rån som genomförts. Hela södra Stockholm lamslogs under fyra timmar. Med brinnande bilar och fotanglar på åtta tillfartsvägar hindrade rånarna polisen från att ta sig fram till brottsplatsen. Rånbytet på 14,8 miljoner kronor har ännu inte återfunnits.

Rånet tros ha skett i samarbete mellan det Tumba-baserade gänget FFL (Fucked For Life) och en gruppering från Skärholmen.

Sju unga män har åtalats för rånet. Av dem har fyra fällts och tre friats.

Är detta sista åtalet för Hallundarånet?

- Förhoppningsvis inte. Vi har säkrat mer DNA och kanske får fler träffar, säger Lundberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.