Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ännu en natt med bränder och stenar

Foto: Roger Vikström / Scanpix
En storbrand i en restaurang i Skogås söder om Stockholm rasade till gryningen på torsdagen. I övrigt hade lugnet lägrat sig i och kring huvudstaden, efter ännu en kväll med bilbränder och skadegörelse.

När brandmännen kom för att släcka restaurangbranden, som polisen rubricerar som grov mordbrand, stoppades de av stenkastande ungdomar. Först när polisen hade jagat bort ett ungdomsgäng kunde släckningen börja.

Runt om i södra och västra Stockholm och i länet fortsatte bilbränderna, skadegörelsen och stenkastningen på onsdagen. Storstockholms brandförsvar hade efter klockan 18 omkring 90 utryckningar.

– De flesta av dem har med oroligheterna att göra, säger pressbefäl Mats Kero.

I Husby, där bråken började i söndags, var stämningen stundtals hotfull, men de riktigt stora bråken och upploppen uteblev.

– Jag hoppas att de tröttnar och förstår att de förstör sitt eget hem, sade Husbybon Nefel Guneri till TT:s reporter.

Hon har varit ute i Husby centrum varje kväll sedan oroligheterna startade i söndags, men tror att problemen kommer att fortsätta.

– Det är inte en tvåveckors-ilska som ligger bakom. Det är flera år av missnöje som nu exploderar.

Under natten brann bilar på minst 15 orter i och runt Stockholm. I Hagsätra i södra Stockholm angreps polisen med stenar. En polis skadades i huvudet av ett vasst föremål och togs om hand av ambulans.

Polisstationen i Rågsved sattes i brand och polisen samlade ihop ett tiotal ungdomar och körde bort med dem i polisbussar. Ungdomarna släpptes på andra platser.

”I natt kastade du sten på oss”, skriver en brandman i ett öppet brev på Facebook till bråkmakarna.

”Jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök. Jag kommer att simma i iskallt vatten för att hjälpa din lillebror om han trillar ur en båt, jag kommer att hjälpa dig om du går genom isen en solig dag i mars”, skriver han enligt Expressen.se.

”Varför gör du då så här mot mig”

Upploppen gav även eko i medier långt utanför Sveriges gränser. Under rubriken "Upplopp i Stockholm utmanar bilden av den glada, generösa staten”, beskriver nyhetsbyrån Reuters de senaste nätternas oroligheter.

”Upploppen har inte varit lika allvarliga som de senaste somrarnas i Storbritannien och Frankrike, men är en påminnelse om att även i länder som är mindre härjade av den finansiella krisen än Grekland och Spanien, drabbar svångremspolitiken de fattigaste hårdast, särskilt invandrare”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.