Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 22:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/annu-ett-oljeutslapp-i-stockholms-skargard/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Misstänkt oljeutsläpp i Stockholms skärgård kan vara sot

Kustbevakningen larmade tidigare på fredagen om ytterligare ett upptäckt oljeutsläpp i Stockholms skärgård. 

Nu visar analysprover från vattnet att det kan röra sig om något annat. 

– Till exempel sot, säger Filip Lundgren på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Under fredagsförmiddagen upptäcktes ett misstänkt oljeutsläpp i Jungfrufjärden i Stockholms skärgård..

– Vi har inlett en miljöräddningsoperation och arbetar just nu med att kartlägga utsläppets omfattning. Vår initiala bedömning är att oljan går att bekämpa och vi har enheter på plats för att påbörja upptagning, sa räddningsledaren Filip Lundgren i ett uttalande på Kustbevakningen.se.

Men senare på fredagen ändrade sig Kustbevakningen. Analysproverna från vattnet tyder på att det kan röra sig om sot.  

– Vi kan inte utesluta att det är olja, men troligtvis handlar det om något annat, till exempel sot. Data visar att det kan röra sig om nedfall från luften, säger Filip Lundgren, räddningsledare på Kustbevakningen i ett uttalande.

Kustbevakningen säger också att de senaste dagarnas molntäcke har legat som ett lock över stora delar av landet. Men varifrån sotet skulle komma ifrån är dock oklart, men att det skulle komma från sjöfarten är inte troligt, menar Kustbevakningen. 

– Vi har rapporter från flera delar av landet, och vi har kunnat avfärda dem som sot. Men i Stockholms skärgård är bilden otydlig. Eftersom vi i tisdags hade ett bekräftat utsläpp av mineralolja, vill vi göra allt vad vi kan för att ta reda på vad det här är, säger Filip Lundgren. 

I tisdags upptäcktes ett utsläpp mellan Vaxholm och Kanholmsfjärden. På onsdagen hittades olja i vattnet vid Frihamnen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.