Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ansvarig-om-dodsfall-vi-saknade-vardplatser-det-var-farligt/

STHLM

Ansvarig om dödsfall: ”Vi saknade vårdplatser – det var farligt”

Karolinska Universitetssjukhuset.
Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Alexander Mahmoud

Cheläkarna på de tre akutsjukhus där dödsfall utreds som en följd av vårdplatsbrist säger att arbete pågår för att öka antalet vårdplatser. 

På Karolinska universitetssjukhuset avled utlokaliserade patienter inom akutkirurgin då det under sjukhusets omorganisation och flyttar saknades specifika vårdplatser för dessa patienter. 

– Det var förstås både farligt och olyckligt, säger Filippa Nyberg, chefläkare på Karolinska. 

Det är chefläkarna på respektive sjukhus som har ansvar för att göra lex Maria-anmälningar om undvikbara vårdskador till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. DN har sökt chefläkarna från alla tre sjukhusen med anmälda dödsfall där vårdplatsbrist, överbeläggningar och en ansträngd arbetssituation beskrivs som en orsak. 

Flest dödsfall har rapporterats från Karolinska universitetssjukhuset, fem under 2019. Det finns dock en stor tidsmässig eftersläpning i sjukhusets utredningar. Chefläkare Filippa Nyberg poängterar att vissa av dödsfallen som utreds rör patienter som varit utlokaliserade i samband med de omfattande flyttar av verksamheten som pågick på Karolinska under 2017 och 2018, då sjukhuset även genomgick en omorganisation med värdebaserad vård. 

– Under den perioden fanns det inte dedikerade vårdplatser för patienter med behov av akutkirurgisk kompetens. Det var förstås både farligt och olyckligt, och i de här fallen ledde de till en tragisk utgång. 

Menar du att ni under flyttarna inte hade tillräckligt med adekvata vårdplatser, och att det var farligt?  

– Ja. Just när det gällde bristen på kirurgplatser, så har man sett en risk och den har man åtgärdat sedan länge – genom att öppna specifika kirurgplatser, säger Filippa Nyberg och poängterar att det handlar om svårt sjuka cancerpatienter som genomgått specifika ingrepp och sedan inte kunnat få en plats med rätt kompetens. 

Statistik från Sveriges kommuner och regioner visar också på en mycket hög beläggning på Stockholmssjukhusen. Beläggningen på Karolinska har under stora delar av 2019 legat över 100 procent och mer än var tjugonde patient har vårdats som satellitpatient, och anställda har larmat om patientsäkerhetsrisker inom intensivvården.  

– Det är verkligen en viktig del av patientsäkerheten att personalen kan ta hand om patienterna på ett säkert sätt. Därför ser jag positivt på att vårdplatserna ökat under hösten. 

På Karolinska har lex Maria-anmälningarna de senaste åren minskat. 2018 minskade anmälningarna med mer än hälften jämfört med året innan samtidigt som de anställdas avvikelserapportering ökade kraftigt, med 12 procent.

Beror det på underrapportering? 

– Det kan bero på att man varit mindre benägen på att göra lex Maria. Vi siktar på många fler, säger Filippa Nyberg som understryker att det är positivt att medarbetarnas avvikelserapportering ökar, vilket även fortsatt under 2019. 

– Det är ett friskhetstecken i organisationen - en bättre kultur med öppenhet och transparens. 

Den omställning som pågår i Stockholms sjukvård har syftet att patienterna ska vårdas på rätt nivå. Men bristen på vårdplatser försvårar möjligheten att flytta patienterna, vilket nyligen uppmärksammats av regionens revisorer

På Södersjukhuset har beläggningen varit 97 procent, enligt uppgifter från sjukhuset. 

DN har sökt Eva Östblom, chefläkare på Södersjukhuset, som väljer att svara via mejl angående de tre dödsfallen, där platsbrist liksom liksom hög belastning på akuten varit bidragande orsak. 

Hur kommer det sig att Södersjukhusets vd inte kände till fallen? 

”Allvarliga vårdavvikelser ska anmälas enligt lex Maria. Det har chefläkaren ansvar för. Alla ärenden utreds av de verksamheter som berörs och lex Maria-ärenden redovisas regelbundet för VD och övriga ledningsgruppen”, skriver Eva Östblom. 

Vad drar du för slutsats av de här tre fallen? 

”Vi kan inte kommentera enskilda fall med hänsyn till patientsekretess.”

Även chefläkare Åsa Hammar på Danderyds sjukhus väljer att svara skriftligt: 

Hur ser du på att på vårdplatssituationen är så ansträngd att patienter inte kan läggas in i tid utan skickas hem?

”Det är alltid en risk att patienter kommer till skada om vårdplatserna inte är tillräckliga i antal i förhållandet till de som söker. Det visar våra lex Maria–anmälningar på. Därför har vi fokus på att kunna öppna fler vårdplatser. Det handlar dels om rekrytering. Men även om att snabbare få hem färdigbehandlade patienter till kommuner eller geriatriken.” skriver chefläkare Åsa Hammar i ett mejl. 

Hon uppger att Danderyds sjukhus i dag har ökat antalet öppna vårdplatser, jämfört med januari 2019 och 2018.

En lex Maria-anmälan från Danderyds sjukhus gäller överföring av patienter mellan sjukhus där man inte varit överens om var patienten hör hemma. 

”I och med omstyrningen av patienter från Karolinska sjukhuset har det ibland varit svårt att bestämma var patienten hör hemma. Vi är fortfarande i början av en stor förändring i Region Stockholm.”