Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Ansvarslöst av Fastighetsägarna att avbryta hyressamtalen”

Fastighetsägarna avbryter med omedelbar verkan alla överläggningar med Hyresgästföreningen om hyresfrågor i Stockholm.

– Det är ansvarslöst och osolidariskt att dra sig ur samtalen., säger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

Sedan drygt två år tillbaka har Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen Region Stockholm träffats för att för att komma fram till lösningar för att få Stockholms hyresmarknad att fungera bättre.

Överläggningarna har bland annat handlat om svårigheterna att komma överens om hur hyrorna ska sättas.

Nu drar sig Fastighetsägarna ur samtalen med omedelbar verkan.

– Vi har kommit med olika kompromisser men aldrig fått något i gengäld. Man kommer till en punkt där man måste sätta ned foten. Vi klarar inte av att lösa Stockholms problem. Nu är det politiken som måste hjälpa till, säger Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Han pekar på framför allt två områden där man inte lyckats nå något resultat.

Fastighetsägarna hävdar att Hyresgästföreningen driver ett nollsummespel där en höjd hyra på ett ställe måste kompenseras med en sänkt hyra på ett annat ställe.

De menar också att Hyresgästföreningen bara vill jämföra hyror inom kommunen.

– Varför ska man inte kunna jämföra hyrorna i två hus som ligger intill varandra på var sida om kommungränsen, säger Billy McCormac.

Han säger att lagstiftningen inte säger något om vad hyressättningen ska baseras på och vill att hela hyressystemet ses över.

– Vi erkänner att vi är en del av problemet. Det måste Hyresgästföreningen göra också. Jag skulle vilja att parterna satte sig ned tillsammans med politikerna och mejslar fram ett förslag på hur det skulle kunna se ut, säger han.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, är förvånad över Fastighetsägarnas beslut:

– Det var en överraskning. Vi träffade dem senast förra veckan och har flera bokade förhandlingstillfällen den närmaste veckan. Jag upplever det inte som seriöst.

Han håller inte med om att Hyresgästföreningen inte visat någon kompromissvilja, utan hävdar att det är precis tvärtom.

– Den ena parten kan inte diktera villkoren, vilket Fastighetsägarna gör. Vi är en seriös part och vi vill förhandla, säger han.

Även Ann-Margarethe Livh (V) bostadsborgarråd i Stockholm och styrelseordförande i de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder och Familjebostäder, överraskades också av Fastighetsägarnas beslut.

– Jag tycker att det är ansvarslöst och osolidariskt att dra sig ur samtalen. Är det något Stockholm behöver är det ett hyressättningssystem som fungerar. Min bild är att samtalen varit konstruktiva.

Bostadsborgarrådet misstänker att Fastighetsägarna har en politisk agenda med sitt utspel med syfte att påverka samtalen om bostadspolitiken som inleddes mellan regeringen och oppositionen i måndags:

– Det är väl någon sorts protest mot bruksvärdessystemet. Jag ser det som en del i en kampanj för marknadshyror. Marknadshyror har aldrig lett till rättvisa hyror någonstans, säger Ann-Margarethe Livh.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.