Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/antalet-coronasmittade-okar-i-nacka-och-skarpnack/

STHLM

Antalet coronasmittade ökar i Nacka och Skarpnäck

Medan antalet coronasmittade minskar i Järvaområdet ökar de i Nacka och Skarpnäck.
Medan antalet coronasmittade minskar i Järvaområdet ökar de i Nacka och Skarpnäck. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ökningstakten av antalet coronasmittade per stadsdel går nu ner i Järvaområdet och Södertälje – men ökar i områden som Skarpnäck, Nacka och Ekerö.

– Det är tydligt att coronafaran är långtifrån över. Smittspridningen pågår i hela länet, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Nya siffror från SLL som släpptes på tisdagseftermiddagen visar att 9.585 personer nu är bekräftat smittade med covid-19 i Region Stockholm. Totalt har hittills 1.688 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. 

Region Stockholm har tidigare uppgett att det funnits en överrepresentation av smittade i Järva-området i den nordvästra delen av staden. Men enligt de nya siffrorna har ökningstakten av antalet smittade börjat avta i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Istället ser regionen nu hur denna vecka områden som Nacka, Skärholmen, Skarpnäck, Upplands-Bro och Ekerö har en något högre ökningstakt.

– När man tittar på antalet avlidna måste det ställas i relation till folkmängd, antal fall, ålder, förekomst av underliggande sjukdomar och under hur lång tid smittspridningen pågått i kommunen eller stadsdelsområdet, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

– Det är tydligt att coronafaran är långt ifrån över. Smittspridningen pågår i hela länet. Det är förstås positivt att smittspridningen fortsätter avta i det hårt drabbade Järva, men nu gäller det att hålla ut, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

”Det är tydligt att coronafaran är långtifrån över”, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).
”Det är tydligt att coronafaran är långtifrån över”, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Foto: Magnus Hallgren

– Variationen mellan olika kommuner och stadsdelar mellan olika veckor bekräftar att viruset finns i hela regionen. Det är fortsatt extremt viktigt att vi alla fortsätter tar vårt ansvar för att minska trycket på vården och värna riskgrupperna. Håll ut, håll avstånd och håll ihop, fortsätter hon.

Per Follin vid Smittskydd Stockholm betonar att det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd. 

– Att inte samlas med fler än de som bor tillsammans i hushållet, undvika att åka i kollektivtrafiken och för de som har möjlighet att fortsätta distansarbeta. Det allra viktigaste är att undvika att besöka äldre och andra riskgrupper som behöver vara beredda på att isolera sig ytterligare ett antal veckor framåt, säger han.

Redovisningen är framtagen för inrapporterat antal avlidna fram till midnatt mellan 10 och 11 maj och redovisar också antalet avlidna och smittade i förhållande till invånarantalet. 

Läs mer: Överrepresentation av coronasmittade från Järvafältet i Stockholms län

Läs mer: Så fick svensksomalierna skulden för sin egen död