Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/antalet-coronasmittade-okar-i-nacka-och-skarpnack/

STHLM

Antalet coronasmittade ökar i Nacka och Skarpnäck

Medan antalet coronasmittade minskar i Järvaområdet ökar de i Nacka och Skarpnäck.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ökningstakten av antalet coronasmittade per stadsdel går nu ner i Järvaområdet och Södertälje – men ökar i områden som Skarpnäck, Nacka och Ekerö.

– Det är tydligt att coronafaran är långtifrån över. Smittspridningen pågår i hela länet, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Nya siffror från SLL som släpptes på tisdagseftermiddagen visar att 9.585 personer nu är bekräftat smittade med covid-19 i Region Stockholm. Totalt har hittills 1.688 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.

Region Stockholm har tidigare uppgett att det funnits en överrepresentation av smittade i Järva-området i den nordvästra delen av staden. Men enligt de nya siffrorna har ökningstakten av antalet smittade börjat avta i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Istället ser regionen nu hur denna vecka områden som Nacka, Skärholmen, Skarpnäck, Upplands-Bro och Ekerö har en något högre ökningstakt.

– När man tittar på antalet avlidna måste det ställas i relation till folkmängd, antal fall, ålder, förekomst av underliggande sjukdomar och under hur lång tid smittspridningen pågått i kommunen eller stadsdelsområdet, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

– Det är tydligt att coronafaran är långt ifrån över. Smittspridningen pågår i hela länet. Det är förstås positivt att smittspridningen fortsätter avta i det hårt drabbade Järva, men nu gäller det att hålla ut, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

”Det är tydligt att coronafaran är långtifrån över”, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).
Foto: Magnus Hallgren

– Variationen mellan olika kommuner och stadsdelar mellan olika veckor bekräftar att viruset finns i hela regionen. Det är fortsatt extremt viktigt att vi alla fortsätter tar vårt ansvar för att minska trycket på vården och värna riskgrupperna. Håll ut, håll avstånd och håll ihop, fortsätter hon.

Per Follin vid Smittskydd Stockholm betonar att det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd.

– Att inte samlas med fler än de som bor tillsammans i hushållet, undvika att åka i kollektivtrafiken och för de som har möjlighet att fortsätta distansarbeta. Det allra viktigaste är att undvika att besöka äldre och andra riskgrupper som behöver vara beredda på att isolera sig ytterligare ett antal veckor framåt, säger han.

Redovisningen är framtagen för inrapporterat antal avlidna fram till midnatt mellan 10 och 11 maj och redovisar också antalet avlidna och smittade i förhållande till invånarantalet.

Läs mer: Överrepresentation av coronasmittade från Järvafältet i Stockholms län

Läs mer: Så fick svensksomalierna skulden för sin egen död

Ämnen i artikeln

Järva
Nacka
Skarpnäck
Södertälje
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt