Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/antalet-doda-i-skjutningar-i-stockholm-okar-kraftigt/

STHLM

Antalet döda i skjutningar i Stockholm ökar kraftigt

Inom loppet av några dagar mördades tre unga män i Stockholmsförorten Sätra i april. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stockholm går mot trenden i skjutvapenvåldet. Samtidigt som det minskar i hela landet ökar det i huvudstaden. Hittills i år har 9 personer dödats – nästan lika många som under hela förra året, enligt SR.

Samtidigt som dödsskjutningarna minskat kraftigt i Göteborg och Malmö – där ingen skjutits till döds hittills i år – ökar det i Stockholmsområdet, visar en genomgång som Sveriges Radio gjort. 

Antalet skjutningar i Stockholm är hittills i år över 30 och ovanligt många har dött i skjutningarna – nio personer. Polisens gängexpert Gunnar Appelgren säger till lokaltidningen Mitt i att myndigheten måste agera snabbt för att bryta våldsspiralen.

– Våldstoppar kan orsakas av latenta konflikter som blossar upp. Men också av att människor muckar från fängelset, eller återvänder efter att ha flytt utomlands. Det handlar också om nya kränkningar som måste besvaras för att man inte ska tappa ansiktet, säger han.

Under hela förra året var det omkring 110 skjutningar i Stockholms län, med 10 dödsoffer som följd, alltså en väsentligt lägre andel.

En stor del av skjutningarna i Stockholm sker i framför allt de norra förorterna. I år sticker dock två skjutningar i Sätra ut, där tre personer mördades med några dagars mellanrum. Först sköts en 24-åring, och därefter inträffade ett dubbelmord på två unga män, 18 och 20 år gamla, i samma område som det första mordet. Enligt Ekot finns det ingen gripen i något av fallen.

Polisen uppskattar att det finns 20 kriminella nätverk i Stockholm och sammanlagt omkring 500-700 personer som är kopplade till dem, enligt Stockholmdirekt.

Poliskommissarie Gunnar Appelgren oroar sig för att våldet kommer att öka i höst. Då släpps nämligen flera personer som kopplas till kriminella nätverk ur fängelset. Bland annat personer som kopplats till en konflikt mellan två gäng i södra Stockholm. Minst åtta mord och mordförsök kopplas till den konflikten – och för de flesta av brotten har ingen dömts.

– Vi pratar om mellan fem och tio centrala spelare som vi tror kan ha betydelse och som är på väg ut under hösten, säger Gunnar Appelgren till Sveriges Radio.