Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 00:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/antalet-intensivvardsplatser-i-stockholm-kan-fordubblas/

STHLM

Antalet intensivvårdsplatser i Stockholm kan fördubblas

Utslaget på befolkningen har Stockholm det lägsta antalet intensivvårdplatser i Sverige.
Utslaget på befolkningen har Stockholm det lägsta antalet intensivvårdplatser i Sverige. Foto: Vanni Jung Ståhle

Antalet intensivvårdsplatser i Stockholm kan nu fördubblas för att möta coronakrisen. Det uppger regionens chefläkare efter en inventering bland regionens akutsjukhus.

– Vi är nöjda med att vi lyckas mobilisera så mycket på kort tid, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Stockholm har det lägsta antalet intensivvårdplatser i landet, utslaget på befolkningen. Cirka 90 platser finns i dagsläget i regionen med 2,4 miljoner invånare. Antalet vårdplatser har dessutom minskat med 7 procent sedan 2013, som DN berättat.

Men nu väntas behovet av intensivvårdsplatser öka snabbt. Enligt uppgifter till DN väntas en stor anstormning av patienter till sjukhusen de närmaste veckorna och internationella erfarenheter visar att mellan fem och tio procent av de insjuknade kan vara i behov av intensivvård.

Regionen har gjort en noggrann inventering bland de sjukhus som har intensivvård, som nu återrapporterar att antalet platser kan öka med 100 procent för att möta behovet.

– Vi har skickat ut ett uppdrag till alla sjukhus om att öka iva-kapaciteten med 50 procent. Sjukhusen har svarat bra på det, och vi ser att vi kan öka kapaciteten med 100 procent på kort sikt och kanske lite till, säger Elda Sparrelid som uppger att hon avslutat ett möte med sjukhusen på måndagseftermiddagen.

Det skulle betyda en uppgång från cirka 90 till 180 platser.

Utökningen ska kunna genomföras framför allt genom att all elektiv kirurgi som kan vänta skjuts upp, enligt region Stockholm.

– Det handlar om alla operationer som inte innebär någon medicinsk risk. Då frigör man respiratorer, postoperativa avdelningar och pre-operativa avdelningar. Och även personalen kan ju då användas till att bedriva intensivvård, säger Elda Sparrlid.

Kommer det att påverka annan vård?

– Det kommer att påverka annan vård som kan vänta.

Enligt regionen ska omställningen kunna ske på kort tid. Elda Sparrelid säger att frågan har gått ut till de sex akutsjukhusen som har intensivvård.

– Men även privata vårdgivare har lovat ställa sin personal till förfogande.

Sedan i början av februari leds regionen av en regional sjukvårdsledning för att möta spridningen av det nya coronaviruset. Sjukvårdsledningen arbetar också för att personalens fokus ska koncentreras till vården, och mindre på administrativa uppgifter.

– Det kan handla om att man ägnar sig mindre åt dokumentation, till exempel till kvalitetsregister. Dokumentationen i patientjournaler ska naturligtvis ske, säger Elda Sparrelid.

Regionen skissar också på lösningar för att kunna vårda många intensivvårdspatienter med samma patienter tillsammans, i så kallad kohortvård. Sparrelid vill inte avslöja vilka lokaler som kan vara aktuella för det.

– Vi arbetar samtidigt med om vi kommer att behöva ha en annan typ av krisintensivvård för att vårda många patienter. Där är vi inte färdiga än och jag kan inte säga vilka förslag som ligger på bordet. Det är bemanningen som är den springande punkten, inte lokalerna, säger Elda Sparrelid.

Läs mer: Irene Svenonius om vårdkrisen

Läs mer: Få Ecmo-platser för svårt coronasjuka på Nya Karolinska

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt